Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Utemeljitelj elektroničke enciklopedije Wikipedije najavio je na svojem blogu da priprema projekt zajedničkog pretraživanja koji bi mogao konkurirati Googleu i Yahoou.


Novi pretraživač ostvarivao bi se, prema načelu Wikipedije, suradnjom surfera što bi pridonosilo pouzdanosti rezultata, a što nije slučaj s klasičnim pretraživačima koji se koriste algoritmima za informatičko pretraživanje.

Vezani članci Hrvatska je breskva nekonkurentna (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Nekonkurentni voćari: Tržišna se igra promijenila, a mentalitet hrvatskog poljoprivrednika ostao isti Slika nije dostupna Turska građanima blokirala pristup Wikipediji

Klasični pretraživači kakav je Google, pružaju rezultate koji nisu uvijek valjani jer su 'spammeri' i oglašivači naučili prilagođavati svoje algoritme. Rješenje za taj problem, prema riječima Jimmyja Walesa, jesu surferi, čime će se stvoriti pretraživač koji funkcionira, kao Wikipedia, prema modelu "wiki".

"Wiki" su web stranice na kojima više korisnika može surađivati on line na istome projektu, dodajući ili brzo modificirajući sadržaj.

Surferi će sastavljati pouzdane baze podataka i povećati
vjerodostojnost rezultata, čisteći tekst od 'spama' i komercijalnih siteova.

"Na isti način na koji je Wikipedia provela revoluciju u našem
shvaćanju znanja i enciklopedije, sada nam se pruža prilika provesti revoluciju u načinu na koji pristupamo pretraživanju", ocijenio je Wales.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju