Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Wikipedija želi konkurirati Googleu i Yahoou

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Utemeljitelj elektroničke enciklopedije Wikipedije najavio je na svojem blogu da priprema projekt zajedničkog pretraživanja koji bi mogao konkurirati Googleu i Yahoou.

Novi pretraživač ostvarivao bi se, prema načelu Wikipedije, suradnjom surfera što bi pridonosilo pouzdanosti rezultata, a što nije slučaj s klasičnim pretraživačima koji se koriste algoritmima za informatičko pretraživanje.

Pročitajte i ovo Hrvatska je breskva nekonkurentna (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Slobodno tržište Nekonkurentni voćari: Tržišna se igra promijenila, a mentalitet hrvatskog poljoprivrednika ostao isti Slika nije dostupna Hrvati 33. u svijetu po pisanju Wikipedije

Klasični pretraživači kakav je Google, pružaju rezultate koji nisu uvijek valjani jer su 'spammeri' i oglašivači naučili prilagođavati svoje algoritme. Rješenje za taj problem, prema riječima Jimmyja Walesa, jesu surferi, čime će se stvoriti pretraživač koji funkcionira, kao Wikipedia, prema modelu "wiki".

"Wiki" su web stranice na kojima više korisnika može surađivati on line na istome projektu, dodajući ili brzo modificirajući sadržaj.

Surferi će sastavljati pouzdane baze podataka i povećati
vjerodostojnost rezultata, čisteći tekst od 'spama' i komercijalnih siteova.

"Na isti način na koji je Wikipedia provela revoluciju u našem
shvaćanju znanja i enciklopedije, sada nam se pruža prilika provesti revoluciju u načinu na koji pristupamo pretraživanju", ocijenio je Wales.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene