Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Robotsko vozilo Opportunity, počelo je slati fotografije kratera promjera 800 metara, za koji se vjeruje da bi mogao biti pravi rudnik informacija koje bi mogle dovesti do odgovora na pitanja o točnoj povijesti tog planeta.


Krater je omeđen visokim stijenama koje pogledu izlažu slojeve tla stare milijune godine, koji sadržavaju tragove za koje se znanstvenici nadaju da će im otkriti geološku povijest Crvenog planeta.

Vezani članci Nizak vodostaj Drave kod Osijeka - 2 Iz grada na Dravi stižu prizori kakve se rijetko viđa: 17 godina je prošlo otkako su Osječani zadnji put šetali koritom europske Amazone Ivan i Marika Kuprešak - 3 Snalaze se kako bi obavili osnovnu higijenu, veš peru kišnicom: Načelnik je dobio nove izbore, ali njima do kuća još nisu stigle vodovodne cijevi

Znanstvenike, naravno, najviše intrigira pitanje je li na Marsu ikad bilo vode u tekućem stanju, što je, barem koliko sada znamo, jedini nužan preduvjet za nastanak života.

Odgovor na to pitanje, smatraju znanstvenici, morao bi biti upravo u stijenama koje okružuju krater.


Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju