Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vikinzi ponovno u Norveškoj, 12 stoljeća nakon smrti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Norveški arheolozi izvadili su jučer iz grobnice dobro očuvana tijela dviju vikinških žena, pokopanih zajedno prije gotovo 12 stoljeća čiju vezu se istraživači sada nadaju otkriti.

Pročitajte i ovo Masovne grobnice kriminalnog miljea u Meksiku - 8 Uboljstva narkokartela Pas s ljudskom nogom u ustima doveo do stravičnog otkrića: "Stavljaju ih u plastične vreće i bacaju u plitke jame" Slika nije dostupna Dobro za loše Globalno zatopljavanje pomaže arheologiji - dokaz vikinška tunika

Otkriveni 1904. na vikinškom brodu u grobnom humku Slagena (jugoistok Norveške), ostaci dviju žena nanovo su pokopani na istom mjestu 1948. u aluminijskom lijesu zaštićenom kamenim sarkofagom, u očekivanju napretka u metodama znanstvene analize.

"Dva kostura u dobrom su stanju iako je u sarkofag ušla voda", kazao je Terje Gansum, jedan od arheologa zaduženih za ekshumaciju.

Prema karbonskom datiranju, dvije žene vikinzi, jedna u dobi od 70 do 80 godina a druga od približno 50 godina, zakopane su 834. godine na čuvenom vikinškom brodu Oseberg, danas izloženom u muzeju blizu Osla. 

>> Vikinško blago pronađeno u Velikoj Britaniji

Izneseno je nekoliko teorija: prema jednoj od njih radi se o
vikinškoj kraljici zakopanoj sa žrtvovanom ropkinjom, prema drugima dvije su žene majka i kći, ili čak sestre.

Po Gansumu, "obje pripadaju visokom društvenom sloju iako je teško reći koji je točno njihov položaj".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene