Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi vijetnamski satelit, iznimno simboličan projekt u trenutku međunarodne integracije te komunističke zemlje, trebao bi biti lansiran 12. travnja iz Kouroua u francuskoj Gvajani, izvijestila je tvrtka Vijetnamske pošte i telekomunikacije.


'Oko 5.30 po mjesnom vremenu, 12. travnja, u orbitu će biti lansiran prvi vijetnamski satelit VINASAT-1', rekao je novinarima zamjenik predsjednika upravnog vijeća tvrtke Vijetnamske pošte i telekomunikacije, Nguyen Ba Thuoc.

Vezani članci Radovi u Općini Jelsa - 5 Jedna priča u sezoni, a potpuno drugačija izvan nje: Kako izgleda život u jednoj od posjećenijih ljetnih destinacija Slika nije dostupna Rusija lansirala njemački vojni satelit

Projekt, koji državu stoji oko 300 milijuna dolara, razvija se već deset godina. Prije potpisivanja ugovora o izradi satelita s američkom tvrtkom Lockheed Martin u svibnju 2006., iskrsnuli su manji problemi u koordinaciji oko frekvencije onih satelita koji su u regiji već bili u orbiti.

Satelit težak oko 2,5 tona, čija je trajnost između 15 i 20 godina, raspolagat će s 20 komunikacijskih modula za transmisiju, tv-prijam, internetske i telefonske veze.

'Ovaj će važni događaj biti odlučujuć u procesu integracije Vijetnama u svijet', smatra Nguyen Ba Thok.

Sa zadovoljstvom je konstatirao da će, ako se lansiranje uspješno realizira 12. travnja, ta zemlja postati šesta po redu u jugoistočnoj Aziji koja je u orbitu lansirala vlastiti satelit.