Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Relikvije drevnih Maya

U smeću pronašao relikvije stare 2.000 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nick Dimola, zaposlenik tvrtke koja odvozi smeće, skupljajući otpad iz stana u njujorškom Sohou pronašao je relikvije za koje se vjeruje da su pripadale drevnim Mayama te da su stare oko 2000 godina.

Nick je, prije pet godina kada je njegova tvrtka angažirana da pokupi smeće iz stana, primjetio neobične glinene predmete. 'Nikad ništa slično nisam vidio osim u muzeju, piše Reuters. Odmah sam znao da to ne smijem baciti', rekao je Nick koji je predmete odnio u firmu, no tamo su zanemareni stajali gotovo pet godina.

Pročitajte i ovo Plastika - 3 Gomila se danima Novi problemi s otpadom na Jakuševcu: "Tomašević naglo ušuti kada treba reći o suradnji s Pripuzovim tvrtkama" Požar u reciklažnom centru u Hrušćici Požar je lokaliziran Crni dim uplašio stanovnike Rugvice: Gorio otpad u reciklažnom centru, vatrogasci na terenu

Pronađeni predmeti vrijede oko 3000 dolara

Tek je nedavno Nick odnio pronađene predmete stručnjaku za umjetnine koji je otkrio da se radi o autentičnom komadima koji su pripadali Mayama i koji datiraju iz vremena od 300 do 500 godine prije Krista. Kada je procijenjeno da predmeti vrijede oko 3000 dolara, Nick je mislio da se netko s njim grubo šali. 'Vlasnici kuća i stanova često ne znaju što bacaju u smeće. Kada u smeću nemaju prostora za sve, tada zovu ljude kao što sam ja. Prvo od stvari koje su oni namijenili za otpad odaberem ono što mislim da nešto vrijedi. Oni misle da je smeće, ja mislim da je vrijedno. Prije pet godina bio sam u pravu', objasnio je Nick.




 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene