Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NASA nije danas kako je bilo predviđeno, uspjela lansirati satelit sa sondom za praćenje klimatskih promjena jer se satelit nije odvojio od rakete, priopćili su iz NASA-e.


NASA je jutros u Kaliforniji trebala lansirati novu svemirsku sondu za prikupljanje podataka o ugljičnom dioksidu, uzročniku klimatskih promjena na Zemlji. Sonda 'Orbiting Carbon Observatory' trebala je u tijeku iduće dvije godine bilježiti podatke o ugljičnom dioksidu u atmosferi i obaviti ukupno osam milijuna mjerenja. Znanstvenici su objasnili kako im je cilj izmjeriti izvore ugljičnog dioksida i tzv. usisivače koji uklanjaju plin iz atmosfere.

Vezani članci Morski pas - 3 Ušli u plićak, a kad tamo dva metra dugi modrulj. Stručnjak iz pulskog akvarija objašnjava jesu li morski psi opasni ili samo na lošem glasu Nezgodan skok Ne zna boli li je više stražnjica ili ponos: Snimka za Instagram završila bolnom nezgodom

>> Gdje je nestalo 30 posto CO2 ispuštenog od početka Industrijske revolucije?

Znanstvenicima je poznato da se samo 40 posto CO2 ispuštena od početka industrijske revolucije nalazi u atmosferi, 30 posto se apsorbira i sada preostaje pitanje što se događa s preostalih 30 posto. Dosadašnja mjerenja ugljičnog dioksida oslanjala su se uglavnom na opservatorije na Zemlji.

Nekoliko minuta nakon lansiranja rakete Taurus sa satelitom iz SA-e objavljeno je da se satelit nije odvojio od rakete.