Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neobična učiteljica

VIDEO: Robot uči djecu tehnologiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok prosvjetari u Hrvatskoj planiraju štrajk, ni onima u Japanu nije lako - dobili su opasnu konkurenciju. Zove se Saja i prva je robotica učiteljica. Stvorena je kako bi djecu učila novim tehnologijama. Učenici je obožavaju.

Saya je nova generacija učitelja, ona je prvi robot koji je održao nastavu u tokijskoj osnovnoj školi. No nije oduvijek bila učiteljica. Karijeru je počela kao recepcionar u tvrtkama. Prekvalificirana je u nastavnicu kao pomoć u školama u kojima nedostaje kadra. Ako testna predavanja prođu uspješno, mogla bi postati stalni zaposlenik nekih škola. Njezini kreatori tvrde da nije stvorena kako bi uzela posao pravim učiteljima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna odluka "To je ozljeda na radu": Učiteljica se u školi zarazila koronom pa odlučila tužiti državu Škola, ilustracija psihologinja upozorava Skandalozno predavanje: Razrednica rekla 11-godišnjakinjama da paze kako se odijevaju jer dečke "drmaju hormoni"

'Ne planiramo zamijeniti žive ljude, glavni razlog zbog kojeg smo je stvorili je da djecu naučimo novim tehnologijama', rekao je Hiroshi Kaobayashi, profesor inženjerstva. Pojava čovjekolikog robota izazvala je kod djece pravo oduševljenje.

'Zabavnije je od regularne nastave', rekla je učiteljica Nanako Ilijma. 'Super je vidjeti robota koji se kreće i priča', kaže učenik Masaru Tabata. Čak i nakon što je Saya održala svoje prvo predavanje znatiželja djece nije prestala. Iako je uspješno održala nastavu, ovaj robot ne može samostalno sve izvoditi. Da bi uopće počeo predavati, potrebno je troje odraslih ljudi koji će ga donijeti i pokrenuti program za govor. Roboti će teško zamijeniti ljude, ali nema sumnje, znanstveni će sat ovoj djeci itekako učiniti zanimljivijim.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene