Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Nove snimke Merkura izbliza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon više od trideset godina, NASA je uspjela snimiti i markirati gotovo 30 posto površine Merkura. Fotografije ovog stjenovitog i kraterima ispunjenog planeta, znanstevnicima su pokazale kako on nije sličan zemljinom mjesecu toliko koliko se dosad vjerovalo.

Misija sa ciljem rješavanja misterija najskrivenijeg planeta potvrdila je sumnje znanstevnika u postojanje tvorbe na površini koju su nazvali „Pauk“, a koja se nalazi u središtu Caloris baze. Tvori ju oko stotinu uskih, ravnih niti koje se po površini šire iz centra kratera.

Pročitajte i ovo Strani liječnici na edukaciji u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Globalna suradnja U zdravstvu ipak ima i pozitivnih priča: Liječnici iz Azije i Afrike dolaze u Hrvatsku učiti od naših stručnjaka Slika nije dostupna "Sretno dijete" Merkur osiguranje i sportska akademija Mali sportaši razveselili djecu ljetnim kampom „S Merkurom pronađi svoj talent“

Ovo je treća NASA ina misija još od davne 1974. i 1975. godine kada su znanstevnici markirali 45 posto površine planeta.

Posebna sonda u letjelici, zabilježila je oko 1000 fotografija, koje prikazuju dio Merkura koji nije viđen ni na jednom zemljinom mjesecu.

Sonda će pored Merkura proći i krajem 2008 godine te krajem 2009. koristeći gravitaciju planeta kako bi došla u dobar položaj, a tada bi trebao i biti markiran ostatak površine.

Merkur je zasad najmanji planet u sunčevu sustavu, promjera 4, 880 kilometara, što je trećina promjera Zemlje. Podsjetimo, dogodilo se to nakon što je Pluton prošle godine proglašen "patuljastim planetom“.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene