Nakon više od trideset godina, NASA je uspjela snimiti i markirati gotovo 30 posto površine Merkura. Fotografije ovog stjenovitog i kraterima ispunjenog planeta, znanstevnicima su pokazale kako on nije sličan zemljinom mjesecu toliko koliko se dosad vjerovalo.


Misija sa ciljem rješavanja misterija najskrivenijeg planeta potvrdila je sumnje znanstevnika u postojanje tvorbe na površini koju su nazvali „Pauk“, a koja se nalazi u središtu Caloris baze. Tvori ju oko stotinu uskih, ravnih niti koje se po površini šire iz centra kratera.

Vezani članci Slika nije dostupna SPEKTAKL 'S NEBA' Planet Merkur vidljiv u tranzitu između Zemlje i Sunca Slika nije dostupna PRETRPANE SOBE, PROPUH I MANJAK LIJEČNIKA Unatoč tome, ova bolnica u samom je vrhu

Ovo je treća NASA ina misija još od davne 1974. i 1975. godine kada su znanstevnici markirali 45 posto površine planeta.

Posebna sonda u letjelici, zabilježila je oko 1000 fotografija, koje prikazuju dio Merkura koji nije viđen ni na jednom zemljinom mjesecu.

Sonda će pored Merkura proći i krajem 2008 godine te krajem 2009. koristeći gravitaciju planeta kako bi došla u dobar položaj, a tada bi trebao i biti markiran ostatak površine.

Merkur je zasad najmanji planet u sunčevu sustavu, promjera 4, 880 kilometara, što je trećina promjera Zemlje. Podsjetimo, dogodilo se to nakon što je Pluton prošle godine proglašen "patuljastim planetom“.