Obavijesti Video Pretražite Navigacija
140 kvadratnih kilometara leda

VIDEO: Kolosalna santa leda prijeti Australiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema zapadnoj obali Australije, upozoravaju znanstvenici, kreće se kolosalna santa leda iz pojasa Antarktika.

Satelitske snimke napravljene između 1. i 7. prosinca pokazale su kako se odvojila santa leda površine čak 140 kvadratnih kilometara te kako se kreće od Antarktike prema Zapadnoj Australiji. Prvi je put zamijećene prije nekoliko tjedana, na udaljenosti od 1700 kilometara od australske obale, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Foto: Od Antarktika se odvojio ledenjak veličine sedam Manhattana! Slika nije dostupna Video: Više od 700 ruskih ribara spašeno s plutajuće sante leda

>> Foto: Od Antarktika se odvojio ledenjak veličine sedam Manhattana!

Znanstvenici navode kako je njezino putovanje prema slobodnim morima počelo prije gotovo 10 godina, kada se odlomila od ledenog grebena Ross na Antarktici. Glaciolog Neal Young iz australskog Antarctic Divisiona, rekao je kako je santa leda i dalje gotovo iste veličine, kao i nakon odvajanja, a znanstvenici su joj dali oznaku B-17-B.

Young tvrdi kako je inače iznimno rijetka pojava da sante leda doplutaju u umjereniji pojas, ali tvrdi kako će se ledena grdosija raspasti puno prije nego li dođe do australske obale, zbog toplijeg mora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene