Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Foto: Od Antarktika se odvojio ledenjak veličine sedam Manhattana!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog globalnog zagrijavanja, komad leda veličine sedam Manhattana odvojio se od Antarktika, priopćili su znanstvenici.

Satelitske snimke pokazuju razdvajanje oko 300.000 kvadratnih metara ledenjaka na zapadnom Antarktiku koje je počelo u veljači.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kontroverzni biznis Led s Arktika izvoze u Dubai: Umjesto u oceanu topi se u skupim koktelima Screenshot Zastrašujuća neman VIDEO Otkrivena divovska anakonda iz Amazone: Teška je 200 kilograma, a glava joj je veličine ljudske

‘To je rezultat globalnog zagrijavanja’, rekao je znanstvenik David Vaughan. 

‘Ovo je događaj koji se ne viđa često’, rekao je Ted Scambos iz National Snow and Ice Data Centra u Coloradu koji je nakon što je primjetio odvajanje ledenjaka odlučio snimiti ovaj događaj.

Ovakva odvajanja ledenjaka sve su češća.

Znanstvenici za odvajanje golemog ledenjaka optužuju globalno zagrijavanje

Promatrajući NASA-ine satelitske snimke glaciolog iz američkog Nacionalnog centra za podatke o ledu i snijegu (NSIDC) pri sveučilištu Colorado primijetio je 28. veljače da se Wilkinsov šelf odvaja, a potom se golemi ledenjak dug 41 i širok 2,4 kilometra odvojio od jugozapadnog dijela šelfa.

Odvojena površina ima oko 415 četvornih kilometara, a veliki dio šelfa sada održava samo tanak sloj leda, kaže NSIDC.

Wilkinsov ledeni šelf je prostrano polje plutajućeg leda koje se prostire na 13.000 četvornih kilometara na jugozapadu Antarktičkog poluotoka, 1600 kilometara južno od Južne Amerike.

U proteklih 50 godina zapadni dio antarktičkog poluotoka ugrijavao se za po 0,5 stupnjeva svakog desetljeća, što je najbrži rast temperature zabilježen u svijetu.

Znanstvenik NSIDC-a Ted Scambos kaže da je ledeni šelf stajao nekoliko stotina godina, ali su topao zrak i oceanski valovi uzrokovali lomljenje.

Kako se antarktičko ljeto bliži kraju, Scambos kaže da ne očekuje da će se uskoro šelf dalje lomiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene