Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uzbuna na svemirskoj stanici zbog curenja opasne kemikalije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici začepili su otvor na spremniku kisika iz kojeg je curila opasna kemikalija, što je uzrokovalo uzbunu na visini od 220 kilometara iznad Zemlje.

- Zapravo i ne znamo uzroke curenja, no ekipa se dobro snalazi, rekao je Mike Suffredini iz NASA-e, dodavši da se ne radi o kemikaliji opasnoj po život.

Pročitajte i ovo Energenti; ilustracija - 1 I nakon travnja Dnevnik Nove TV doznaje što donosi novi paket Vladinih mjera: Poznato je što će biti s cijenama struje, plina i 30 osnovnih proizvoda Ilustracija - 2 Ovo morate znati Tihi ubojica: Kako prepoznati curi li vam plin u kućanstvu i koji su simptomi trovanja?

Posada je prvo prijavila da se na stanici pojavio dim, no ispostavilo se da je situacija nije tako alarmantna, tvrde stručnjaci. Koristeći kirurške rukavice i maske astronauti su popravili kvar, a potrebe za maskama s kisikom, iako se radi o spoju koji je lako zapaljiv i potencijalno opasan ako se udiše, nije bilo.

- Stvari dolaze na svoje mjesto, umirujućim se tonom javio glasnogovornik NASA-e Kelly Humphries.

Zbog uključenja alarma automatski se isključio ventilacijski sustav, no stručnjaci na Zemlji rade na tome da sustav opet profunkcionira i to bi također trebalo biti u redu, rekao je Suffredini. 

Pune ruke posla je, inače, danas imala i šesteročlana posada "Antlantisa", koja je provjeravala ima li oštečenja na nosu i krilima shuttlea, što je uvedeno kao obvezna zadaća nakon tragedije "Columbie" 2003. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene