Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uspjela operacija u bestežinskom stanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski liječnici uspješno su izveli operaciju u bestežinskom stanju u za to posebno prilagođenom zrakoplovu. Liječnici su odstranili benigni tumor iz ruke dobrovoljca u zrakoplovu koji je za to vrijeme izvodio iznenadna propadanja kako bi simulirao uvjete bestežinskog stanja.

Liječnici i pacijenti su za vrijeme operacije bili vezani, a postupak je izveden unutar higijenskog plastičnog šatora.

Pročitajte i ovo Medicina Velika stvar U Hrvatsku je stigla najveća svjetska senzacija iz područja medicine - robotski par Da Vinci i Mona Lisa Vladimir Šeks Stabilno je Vladimir Šeks operiran, DNEVNIK.hr doznaje detalje

Specijalno dizajnirani instrumenti s magnetima bili su pričvršćeni za metalni operacijski stol. 

Trosatni let iznad Francuske posebno prilagođenim Airbusom A300 poznatim kako 'Zero-G', koji je letio u zavojima kako bi simulirao periode od po 20 sekundi bez gravitacije. 

Pacijent Philippe Sanchot, prije uzljetanja dobio je lokalnu anesteziju. Operacija je trajala svega 11 minuta unutar 31 perioda bez gravitacije u trajanju od 22 sekunde. 

I pacijent i medicinski tim prethodno su prošli treninge u okolišu s uvjetima sličnim uvjetima u zrakoplovu u kojem je izvedena operacija. 

To je prvi put da je takva operacija izvedena na ljudskom biću. 'Sada znamo da ljudsko biće može biti operirano u svemiru bez nekih većih komplikacija', izjavio je voditelj projekta Dominique Martin.  

Slijedeća faza programa operacija u posebnim uvjetima bit će izvođenje operacije korištenjem robota kontroliranog satelitom. Izvođenje tog eksperimenta u planu je unutar godinu dana.

Ovaj je eksperiment dio programa o istraživanju mogućnosti izvođenja operacija za vrijeme dugačkih svemirskih letova. Svemirska stanica danas je udaljena oko 400 kilometara od Zemlje, pa znanstvenici smatraju bitnim razvoj tele-medicine kako bi se astronautu mogla pružiti potrebna pomoć.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene