Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade"

Fascinantna fotografija

FOTO: U svemiru snimljena 'Božja ruka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA-ini znanstvenici tvrde kako su snimili 'Božju ruku'. Zapravo se radi o plavičastoj nakupini plinova u svemiru koja izgleda poput ruke s raširenim prstima.

Nevjerojatna fotografija snimljena je pomoću NASA-inog opservatorija Chandra X-ray koji se nalazi u orbiti, oko 580 km iznad Zemljine površine. 'Ruka' je nastala tako što je eksplodirala zvijezda supernova nakon čega je nastala nova, oko 20 kilometara široka te rotirajuća zvijezda zvana pulsar.

Pročitajte i ovo Novi prosvjedi žutih prosvjeda u Francuskoj (Foto: AFP) Na ulicama Pariza Najbrutalniji okršaji Žutih prsluka i policije: Prosvjednik izgubio ruku u detonaciji granate Vjenčali se pet dana nakon napad krokodila (Foto: screenshot/Reuters) - 5 Borba za život Napao je krokodil, ostala bez ruke, a onda iznenadila odlukom samo 5 dana kasnije

Pulsar ispušta jako elektromagnetsko zračenje, zbog čega se stvara oblak prašine i plinova koji je toliko širok da svijetlosti treba 150 godina da pređe s jedne na drugu stranu. Crveni disk zaseban je oblak plina. Pretpostavlja se kako da je forma prstiju nastala pri prelasku energije iz pulsara ka tom drugom oblaku. NASA-ini znanstvenici procjenjuju da se trenutak koji je zabilježen na fotografiji dogodio prije 17 tisuća godina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene