Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NASA-ini znanstvenici tvrde kako su snimili 'Božju ruku'. Zapravo se radi o plavičastoj nakupini plinova u svemiru koja izgleda poput ruke s raširenim prstima.


Nevjerojatna fotografija snimljena je pomoću NASA-inog opservatorija Chandra X-ray koji se nalazi u orbiti, oko 580 km iznad Zemljine površine. 'Ruka' je nastala tako što je eksplodirala zvijezda supernova nakon čega je nastala nova, oko 20 kilometara široka te rotirajuća zvijezda zvana pulsar.

Vezani članci Novi prosvjedi žutih prosvjeda u Francuskoj (Foto: AFP) Najbrutalniji okršaji Žutih prsluka i policije: Prosvjednik izgubio ruku u detonaciji granate Dea Đurđević (Foto: Instagram) Ona je smirivala druge: Voditeljica kojoj je bus otkinuo ruku poslije nesreće nije ni suzu pustila, tješila je ostale

Pulsar ispušta jako elektromagnetsko zračenje, zbog čega se stvara oblak prašine i plinova koji je toliko širok da svijetlosti treba 150 godina da pređe s jedne na drugu stranu. Crveni disk zaseban je oblak plina. Pretpostavlja se kako da je forma prstiju nastala pri prelasku energije iz pulsara ka tom drugom oblaku. NASA-ini znanstvenici procjenjuju da se trenutak koji je zabilježen na fotografiji dogodio prije 17 tisuća godina.