Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupina arheologa predvođena Amerikancem Richardom Hasenom objavila je da je u Gvatemali otkrila friz iz 300. prije Krista koji upućuje da je uljudba Maya doživjela svoj vrhunac puno prije nego se to dosad mislilo.


Friz veličine 4 x 3 m načinjen od vapnenca i štukature pronađen je u arheološkom nalazištu El Mirador, u srcu prašume u pokrajini Peten, 650 km sjeverno od prijestolnice.

Vezani članci Ministar Predrag Štromar gostuje u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Je li zbog subvencija nastao kaos na tržitu nekretnina? Štromar za Dnevnik Nove TV: "Balon neće puknuti, neće biti tog buma" Ilustracija (Foto: AFP) Najmanje 18 mrtvih u Gvatemali: Kamion naletio na skupinu ljudi dok su prelazili cestu

Friz, dobro očuvan, predstavlja Ixbalanquea i Hunapua, sinove bogova mayanske svete knjige Popol Vuha ('Knjiga savjeta') kako plivaju u rijeci u nazočnosti 'nebeskih čudovišta', rekao je Hasen.

Otkriće se dogodilo u času kada stručnjaci istražuju mreže kanala za natapanje koje su se gradile u to vrijeme budući da nije bilo rijeka ni podzemnih voda u toj prašumi uz granicu s Meksikom.

Najvažnija otkrića povezana s civilizacijom Maya u El Miradoru potječu iz 200. i 150. prije Krista, a među njima je i glasovita piramida La Danta koja se smatra jednim od najvećih spomenika pretpovijesnih kultura.