Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Velika Sunčeva oluja, mogla bi paralizirati Zemlju i uzrokovati globalni kaos 2013. godine, upozorio je tim britanskih znanstvenika.


Takva oluja izazvala bi oštećenje električnih mreža, kolaps komunikacijskih sistema i rušenje aviona, a internet bi vjerojatno prestao funkcionirati. Takva je pojava prvi puta na Zemlji zabilježena 1859. godine, kada je Sunčeva oluja uništila telegrafsku mrežu u Europi i SAD-u, no tada još nije postojala razvijena električna mreža, niti je svijet bio toliko ovisan o struji, kao danas.

Vezani članci Slika nije dostupna OSAM MINUTA DO APOKALIPSE Što bi se dogodilo u trenutku gašenja Sunca? Slika nije dostupna ZABRINJAVAJUĆE OTKRIĆE Zbog 'crnih čudovišta' život na Zemlji neće biti moguć

>> VIDEO: Urušio se dio Zemljine atmosfere

Nova katastrofa mogla bi pomalo ličiti na scene iz filma '2012', upozorio je tajnik u britanskom ministarstvu obrane Liam Fox, dodavši kako bi Sunčeva oluja, kao što je ona iz 1859., u modernom vremenu izazvala potpuni kaos, prenosi Daily Mail. Zbog mogućnosti ponavljanja te oluje, Fox je sazvao hitnu konferenciju u Londonu i pozvao znanstvenike, koji bi pomogli u izradi strategije, koja bi umanjila katastrofu.

On je naveo i da se 1989. dogodila mala Sunčeva oluja, koja je paralizirala električnu mrežu u kanadskoj pokrajini Quebec. Bivši američki savjetnik za obranu Avi Schnurr upozorio je da svijet ne smije čekati katastrofu i da mora odmah stupiti u akciju.