Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrdila NASA

Senzacionalno otkriće: Meteoriti pali na Zemlju u sebi imaju DNK

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA je nakon 15 godina sumnje potvrdila - DNK materijal zaista postoji u meteoritima. Kako bi se dokazalo da meteori nisu kontaminirani DNK-om na Zemlji uspoređena su dva različita tla na koje je pao meteorit.

Postavka je to koju su znanstvenici tvrdili od 1960.-ih godina čime je dolazila u obzir teorija da su i ljudi izvanzemaljskog porijekla, no u NASA-i su dosad bili suzdržani jer nisu bili sigurni je li DNA u meteorima iz svemira ili je pak meteorit kontaminiran istim na Zemlji.  Cijelo istraživanje godinama je provodio znanstvenik Michael Callahan iz NASA-e.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prst na čitač Borba protiv lažnih identiteta: Otkrivamo tko će sve morati ponovo davati otisak prsta i u kojim situacijama Slika nije dostupna ona je plod silovanja Želi pravdu: "Moj DNK dokaz je da je obiteljski prijatelj silovao moju majku kad je bila djevojčica"

Kako bi dokazao da meteori nisu kontaminirani DNK-om na Zemlji usporedio je dva različita tla na koje je pao meteorit. Jedan je pao 1969. godine u Australiji, a drugi na Antarktici. Uzorci su bili potpuno drugačiji što znači da DNK zaista potječe iz svemira. 'Bio sam zapanjen i prvo nisam mogao vjerovati. Trebalo mi je godinu dana samo da provjerim prvobitni rezultat', kazao je Callahan koji je cijelu studiju objavio u časopisu američke akademije znanosti.

Osim dvije osnovne komponente DNK, adenina i guanina, znanstvenici su u meteorima pronašli i dvije kemijske supstance koje sudjeluju u biološkim procesima i nalaze se u staničnom tkivu. No, u meteorima su otkrivene i tri molekule čija se struktura ne može naći u biologiji što je još jedan dokaz da potječu iz svemira. Nešto slično je pronađeno samo u nekim vrstama virusa.

Istraživanje je još jednom potaklo ostale znanstvenike na pitanje jesu li osnovni elementi života dospjeli i na druge planete što bi dovelo do stvaranja života sličnom našem, odnosno je li možda jako davno jedan meteorit udario u Zemlju i tako stvorio život kakav poznajemo. 'Postoji idealna vrsta meteorita u kojima postoje svi uvjeti za proizvodnju DNK, a to su takozvani meteoriti CM2', pojasnio je Callahan.

Studiju objavljenu u cijelosti, možete pročitati ovdje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene