Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mladi mikolozi s Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Zdenko Tkalčec i dr. sc. Armin Mešić, otkrili su na području Hrvatske dvije za znanost do sada nepoznate vrste gljiva.


Prvu od njih, nazvanu "jadranska zvonoglavka" našli su na području Jelse na otoku Hvaru, dok su drugu, "hrvatsku pritajnicu", pronašli na čak dvama lokalitetima - kod mjesta Dužice u okolici Siska, te u Jalševcu u okolici Zagreba.

Vezani članci Slika nije dostupna Alarmantno stanje: U tijeku je šesto masovno izumiranje vrsta u povijesti Zemlje Slika nije dostupna U Donjem Miholjcu otvoren najmoderniji hrvatski gljivarnik

Ova otkrića predstavljaju važan doprinos istraživanju bioraznolikosti u svijetu, ističe u priopćenju voditelj Ureda za odnose s javnošću Instituta Ruđer Bošković, Duje Bonacci.

Također podsjeća kako gljive spadaju među najbrojnije, a ujedno i najslabije istražene skupine organizama na Zemlji. Istodobno, kao razgrađivači organske tvari iz biljnih ostataka i važni simbiotski partneri većine biljaka, one predstavljaju ključnu kariku u brojnim ekološkim procesima.

Stoga otkriće svake nepoznate vrste gljiva predstavlja važan
doprinos istraživanju bioraznolikosti, kao i razvoju strategija za njezino očuvanje.

Od čak 20-tak tisuća vrsta gljiva, koliko se pretpostavlja da ih
obitava na području Hrvatske, do danas je poznato tek oko pet tisuća.

Temeljitija istraživanjima u mikologiji - znanosti o gljivama, u
Hrvatskoj se provode još od sredine 19. stoljeća, no suvremena
sustavna mikološka istraživanja pokrenuta su tek prije 20-tak godina pri Zavodu za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković.

Pretraživanjem više do 30 tisuća uzoraka prikupljenih s različitih lokaliteta diljem Hrvatske, "Ruđerovi" su znanstvenici do danas identificirali gotovo dvije tisuće različitih vrsta gljiva, pri čemu su ujedno otkrili i nekoliko potpuno nepoznatih vrsta, ističe se u priopćenju.