Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ruđerovi mikolozi otkrili do sada nepoznate vrste gljiva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladi mikolozi s Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Zdenko Tkalčec i dr. sc. Armin Mešić, otkrili su na području Hrvatske dvije za znanost do sada nepoznate vrste gljiva.

Prvu od njih, nazvanu "jadranska zvonoglavka" našli su na području Jelse na otoku Hvaru, dok su drugu, "hrvatsku pritajnicu", pronašli na čak dvama lokalitetima - kod mjesta Dužice u okolici Siska, te u Jalševcu u okolici Zagreba.

Pročitajte i ovo Ilustracija smrtonosno trovanje Progovorila žena čiji je ručak ubio troje ljudi, otkriveni jezivi detalji sa zidova kuće: "Bilo je uznemirujuće" U kući na području Maksimira skrivao konoplju i psilocibinske gljive - 3 Dovršena istraga Pao diler u zagrebačkom Maksimiru: Nabavljao marihuanu i gljive pa ih preprodavao

Ova otkrića predstavljaju važan doprinos istraživanju bioraznolikosti u svijetu, ističe u priopćenju voditelj Ureda za odnose s javnošću Instituta Ruđer Bošković, Duje Bonacci.

Također podsjeća kako gljive spadaju među najbrojnije, a ujedno i najslabije istražene skupine organizama na Zemlji. Istodobno, kao razgrađivači organske tvari iz biljnih ostataka i važni simbiotski partneri većine biljaka, one predstavljaju ključnu kariku u brojnim ekološkim procesima.

Stoga otkriće svake nepoznate vrste gljiva predstavlja važan
doprinos istraživanju bioraznolikosti, kao i razvoju strategija za njezino očuvanje.

Od čak 20-tak tisuća vrsta gljiva, koliko se pretpostavlja da ih
obitava na području Hrvatske, do danas je poznato tek oko pet tisuća.

Temeljitija istraživanjima u mikologiji - znanosti o gljivama, u
Hrvatskoj se provode još od sredine 19. stoljeća, no suvremena
sustavna mikološka istraživanja pokrenuta su tek prije 20-tak godina pri Zavodu za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković.

Pretraživanjem više do 30 tisuća uzoraka prikupljenih s različitih lokaliteta diljem Hrvatske, "Ruđerovi" su znanstvenici do danas identificirali gotovo dvije tisuće različitih vrsta gljiva, pri čemu su ujedno otkrili i nekoliko potpuno nepoznatih vrsta, ističe se u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene