Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znakovi postojanja vode prvi put su otkriveni na jednom planetu izvan našeg Sunčevog sustava, što je izazovno otkriće za znanstvenike koji žele saznati postoji li život izvan Zemlje, izjavio je jedan astronom.


Travis Barman, astronom u opservatoriju Lowell u Flagstaffu u Arizoni, rekao je da je otkrivena vodena para u atmosferi velikog, plinovitog planeta sličnog Jupiteru, lociranog 150 svjetlosnih godina od Zemlje u zviježđu Pegaza. Planet je poznat kao HD209458b.

Vezani članci Propao im strop Konačno im se odmrznule cijevi, a onda su uslijedili samo novi problemi Slika nije dostupna Mjesečeva voda ima tri okusa

Drugi znanstvenici izvijestili su u veljači kako nisu mogli pronaći dokaz o postojanju vode u atmosferi tog planeta, kao i jednog drugog planeta sličnog Jupiteru.

Barman je ipak rekao da nazočnost vodene pare ni na koji način ne rješava pitanje života u svemiru.

'Nazočnost vode ne dokazuje da na tom planetu postoji život, ali isto tako ne dokazuje ni suprotno', rekao je Barman.

Voda se smatra ključnom za postojanje života izvan Zemlje, a jedno od važnih pitanja za znanstvenike koji se bave tom temom je i razumijevanje distribucije vode na drugim planetima, kako unutar Sunčevog sustavu tako i izvan njega.