Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva prirodna procesa koja inače najavljuju početak ljeta, već su, prema informacijama britanskih znanstvenika počela u rano proljeće, prenose britanski mediji.


Cvat grmova gloga i povratak ptica selica - čiopa, što se obično događa u drugom dijelu svibnja, navelo je britansku udrugu "Woodland Trust" da "proljeće proglasi 'novim' ljetom".

Vezani članci Crte od sunčanja Neobičan fetiš: Priznaju da će im ove sezone najviše nedostajati crte od sunčanja Fail Bolna strana ljeta zbog koje ćete se lakše nositi s hladnim vremenom

Članovi udruge analizirali su izvješća s terena koja su pokazala kako su klimatske promjene već vrlo vidljive, da utječu na godišnja doba te na ponašanje divljih životinja i na vegetaciju diljem svijeta.

Povratak čiopa u Veliku Britaniju i druge europske zemlje iz toplijih zemalja najčešće se događa u drugom dijelu svibnja, što bi moglo značiti da će i ljeto ove godine početi ranije.

Procvat grmova gloga u normalnim uvjetima označava početak ljeta. 

"Zbog iznimno tople zime, naznaka početka ljeta vidljiva je nekoliko tjedna ranije nego što je uobičajeno", rekla je dr. Kate Lewthawaite iz udruge Woodland Trust, dodajući kako je to još jedan od dokaza da se na našem planetu događaju sve očitije klimatske promjene koje snažno utječu na biljni i životinjski svijet, dovodeći ga u opasnost od postupnog uništenja, zbog nemogućnosti prilagodbe novim klimatskim
uvjetima.