Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Privlačnost je određena kretnjama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čini se da uistinu "postoji nešto u načinu na koji se osoba kreće", o čemu je pisao i George Harrison, a sada su potvrdili i znanstvenici sa Sveučilišta u New Yorku.

Poznato je da se idealnom ženskom figurom smatra ona u obliku pješčane ure, odnosno naglašeno uskog struka, uz bujne grudi i bokove. Primjeri su nebrojeni - Marilyn Monroe, Beyonce Knowles, Jennifer Lopez..., no njujorški znanstvenici ustvrdili su da je tajna ženine privlačnosti u njezinim ženstvenim kretnjama.

Pročitajte i ovo Mladi i znanost - 2 14 područja Od loptice skočice do željeza u čokoladi: Djeca i mladi oduševljeni Festivalom znanosti Slika nije dostupna Ugroženo važno područje Neobične vrste u rijeci Neretvi zabrinule znanstvenike: Ova pojava nikako nije bezazlena

Oni smatraju da u zapadnom svijetu ženu privlačnom čini specifično njihanje bokovima, te vjeruju da ženski seks simboli ne bi to nikada postali da im kretnje nisu bile ženstvene, a time i privlačne. Za razliku od njih, kod muškaraca je, tvrde stručnjaci, da bi bili privlačni, važno da dok hodaju pokazuju specifične nehajne, pomalo razmetljive kretnje ramenima.

Rezultati njihova istraživanja objavljeni su u časopisima Proceedings of the National Academy of Sciences i Psychological Science.

U nizu provedenih studija američkih znanstvenika sudjelovalo je oko 700 osoba. Njima je tijekom određenog vremenskog perioda pokazan niz animiranih i video snimaka koje su prikazivale ljude u pokretu. Na nekima su se samo nazirali obrisi ljudskih figura, pa nije bilo moguće ustanoviti je li riječ o muškarcu ili ženi, a na drugima je bilo očito o kojem je spolu riječ.

Bez obzira je li se radilo o animiranoj ili video snimci, sudionici su "privlačnijima" ocijenili ženske figure koje su zamamno njihale bokovima, a među prikazanim muškarcima privlačniji su im bili oni koji su hodali pomalo razmetljivo pomičući ramena.

"Građa tijela i kretnje izazivaju temeljne socijalne percepcije o
spolu, odnosno o muževnosti ili ženstvenosti neke osobe. Rezultat kompatibilnosti ovih temeljnih podataka što ih prima ljudski mozak je očekivani stupanj privlačnosti," smatraju znanstvenici koji su vodili istraživanje Kerri Johnson i Louis Tassinary.

Oni su istaknuli kako se rezultati njihova istraživanja odnose
isključivo na zapadnjačku kulturu, s obzirom da u drugim društvima vladaju i drukčija pravila privlačnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene