Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Previše testosterona može uništiti moždane stanice, objavili su znanstvenici u zaključku studije koji će pomoći da se rastumači zašto zloporaba steroida može uzrokovati promjene u ponašanju kao što su agresivnost i samoubilačke sklonosti.


Istraživanje na moždanim stanicama u laboratoriju pokazalo je da je mala količina muškog hormona dobra, ali previše tog hormona uzrokuje samouništenje stanica u procesu koji se događa i kod moždanih bolesti kao što je Alzheimerova.

Vezani članci Mozak (Dnevnik.hr) Stres utječe na poteškoće s pamćenjem i smanjuje moždani volumen Mozak/Ilustracija (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Prvi uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj: Bolest koja se može spriječiti ako se prepoznaju simptomi

"Premalo testosterona nije dobro, previše isto ne valja, a prava količina je savršena", kaže Barbara Ehrlich sa sveučilišta Yale u Connecticutu koja je vodila istraživanje.

Testosteron je presudan u nastanku, diferenciranju i rastu stanica, a proizvode ga muškarci i žene, premda ga kod muškaraca ima 20 puta više.

Taj se hormon može i zlorabiti, što potvrđuju nedavne afere u koje su bili uključeni sportaši koji su uzimali hormon ili steroide koji se u tijelu pretvaraju u testosteron, kako bi stekli prednost u natjecanju.

"Možemo dokazati da ako imate visoke razine steroida imate i visok testosteron, što može uništiti moždane stanice. Znamo da se gubitkom moždanih stanica gubi i modžana funkcija", dodala je Ehrlich.