Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Postignut dogovor o smanjenju emisija tvari štetnih po ozon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Delegati iz gotovo 200 zemalja u petak su postigli dogovor o uklanjanju po ozon štetnih tvari brže no što je bilo izvorno planirano, izvijestili su Ujedinjeni narodi.

Sporazum je postignut na konferenciji u Montrealu povodom dvadesete godišnjice Montrealskog protokola koji je za cilj imao smanjiti emisiju kemikalija za koje je utvrđeno da štete ozonskom omotaču. Omotač štiti Zemlju od ultraljubičastog zračenja.

Pročitajte i ovo Matijana Jergović Građani pozvani na oprez Nije nimalo bezazleno: Zagreb objavio upozorenje zbog prizemnog ozona, stručnjakinja objašnjava simptome Slika nije dostupna opasnost za zdravlje Građani, oprez! U Zagrebu se očekuje povećana koncentracija ozona: Štampar izdao upute za ponašanje

Sjedinjene Države, uz potporu Programa za okoliš Ujedinjenih naroda (UNEP), pozvale su delegate da krajnji rok za postupno ukidanje prozvodnje i uporabe Hydrochlorofluorocarbona (HCFC) skrate s 2030. na 2020. godinu za razvijene zemlje, a za zemlje u razvoju na 2030. s 2040. godine.

"Postignut je sporazum o ubrzanoj obustavi i postupnom ukidanju HCFC-a za koji UNEP vjeruje da je povijesni", rekao je glasnogovornik UNEP-a Nick Nuttall.

On je rekao da će pojedinosti sporazuma biti objavljene u subotu prijepodne u Montrealu.

Nuttall je rekao da sporazum mora biti odobren na plenarnoj sjednici konferencije dodavši da ne očekuje probleme ili odgode. 

Washington kaže da bi brže postupno ukidanje HCFC-a bilo dvostruko učinkovitije od Protokola iz Kyota za borbu protiv klimatskih promjena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene