Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Partenon ostaje bez skulptura zbog oštećenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedam metopa s Partenona, koje su među posljednjim originalnim skulpturama koje se još nalaze uklesane u dorske frizove na tom antičkom hramu, bit će uklonjene zbog ozbiljnih oštećenja nastalih zagađenjem.

"Skulpture s prizorima iz Trojanskog rata bit će zamijenjene kopijama i izložene u novom Muzeju Akropola", rekla je direktorica Odjela za restauraciju muzeja Maria Ioannidou.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nezadovoljstvo Otkazan sastanak dvojice premijera zbog pomalo neobičnog razloga: "Stavovi Grčke o tom pitanju dobro su poznati" Tomislav Horvat David u Obloku Dan po dan, šibicu po šibicu, i tako već 17 godina: Tomislav Horvat ima neobičan hobi

"Grčki arheolozi su odlučili ukloniti skulpture do 2008. kako bi ih spasili od prirodne erozije i kiselih kiša izazvanih  atmosferskim zagađenjem", objasnila je Ioannidou.

Direktorica muzeja je podsjetila kako su mnoge druge skulpture s Akropole, uključujući i svjetski poznate karijatide, već uklonjene zbog istog razloga i zamijenjene kopijama. 

Zbog tehničke kompleksnosti posla, ali i troškova, preostale metope, ipak će još neko vrijeme ostati na hramu.  

"Odabranih sedam je već prilično oštećeno, i to ne samo zubom vremena i kiselim kišama, već su ih uništili kršćani u vrijeme kada je Partenon pretvoren u crkvu", podsjetila je Maria Ioannidou.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene