Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove teorije misterioznih čuda

Otkriven način na koji su građene egipatske piramide?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zatvorena prostorija pronađena u jednoj od piramida mogla bi objasniti kako su drevni Egipćani pomicali velike kamene blokove da bi izgradili te drevne spomenike. Unutrašnja rupa mogla bi potvrditi teoriju prema kojoj su piramide građene iznutra prema van kroz spiralni, nagnuti unutrašnji tunel, prenosi National Geographic.

Uvriježeno mišljenje je da su 4.500 godina stari spomenici faraona Kefrena sazidani dovoženjem dva milijuna 2.5 tonskih kamenih blokova izvana.

Pročitajte i ovo Autocesta do Dubrovnika - 5 Novac osiguran Odabrani projektanti za najskuplju dionicu autoceste do Dubrovnika, evo tko će na njoj raditi Tutankamon (Foto: Arhiva/AFP) Radari će riješiti misterij Posljednja Tutankamonova tajna: Počela potraga u grobnici

Mnogi stručnjaci, uključujući i francuskog arhitekta Jean-Pierrea Houdina, vjeruju da je ova rasprostranjena ideja netočna te da 'egiptolozi ignoriraju dokaze koji im govore u lice'. 

Houdini naglašava kako je ta ideja netočna, a egiptolog Bob Brier vjeruje da bi upotreba pojedinačne, ravne i vanjske rampe bila nepraktična u izgradnji piramide.

Za dovoženje blokova na 147 metara visok vrh bila bi potrebna 1.6 kilometara dugačka rampa, napravljena od kamenja te bi se morala povećavati visina i dužina rampi jer su kroz stoljeća rasle i piramide.

Egipatska Kefrenova piramida najstarija je i najveća od tri piramide u Gizi, nedaleko od Kaira i jedini je ostatak Sedam čuda iz drevnog svijeta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene