Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremenske nepogode

Opet odgođeno lansiranje raketoplana Endeavour

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Loše vrijeme u ponedjeljak je ponovo, treći dan zaredom, dovelo do odgode lansiranja raketoplana Endeavour, koji treba krenuti u misiju prema Međunarodnoj svemirskoj stanici - ISS, objavila je Američka svemirska agencija NASA.

Lansiranje je bilo zakazano za 18:51 sati po lokalnom vremenu (00:51 utorak, CET), a astronauti misije STS-127 bili su zavezani u svojim sjedalima u kabini Endeavoura na lansirnoj rampi Svemirskog centra Kennedy na Floridi. No jedna grmljavinska oluja bila je preblizu lansirne rampe i nije se očekivalo da se dovoljno udalji do kraja tzv. 'prozora za lansiranje', kazao je CNN-ovo komentator lansiranja Mike Curie.

Pročitajte i ovo Kina lansirala raketni nosač satelita Einstein Probe - 3 Napeta situacija Uzbuna zbog kineske rakete, građanima stigla poruka na mobitel: "Pripazite na svoju sigurnost!" Milorad Dodik odbio ustati Dodik provocirao, ponovno odgođen početak suđenja: "Ne može se poštovati ovakav sud"

'Prozor za lansiranje' je vremensko razdoblje u kojem je mjesto lansiranja u povoljnom položaju u odnosu na programiranu putanju letjelice. Dužnosnici NASA-e su nakon razmatranja vremenske prognoze za idućih nekoliko dana, odlučili da idući pokušaj lansiranja bude u srijedu u 18:00 sati, po lokalnom vremenu, rekao je Curie.

>> Sljedeći pokušaj lansiranja Endeavoura najranije 11. srpnja

Lansiranje Endeavoura prethodno je odgođeno u subotu i nedjelju zbog tehničkih problema i vremenskih nepogoda. Endeavour, koji nosi sedam astronauta i ključni segment japanskog svemirskog laboratorija Kibo, treba krenuti u 16-dnevnu misiju na Međunarodnu svemirsku stanicu - ISS. Pet svemirskih šetnji planirano je dok Endeavour bude spojen s ISS-om. Svemirski laboratorij Kibo, prvi je japanski objekt za boravak ljudi u svemiru, na kojem je rađeno dulje od 20 godina. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene