Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Onečišćeni zrak skraćuje život za 8 mjeseci i s njime su izravno povezane bolesti pluća i srca. Pogubno na naše zdravlje djeluju i klimatske promjene. Zabrinjavajući podaci objavljeni su povodom Svjetskog meteorološkog dana.


Poplave, suše, toplinski udari samo su dio velikih klimatskih promjena koje ugrožavaju Zemlju. Statistike su zabrinjavajuće. Pogotovo kad je riječ o zemljama u razvoju. 'Do negdje 2030. godine, procjenjujemo globalno da će doći do, oko 200, čak i preko 200 tisuća dodanih smrti vezanih uz klimatske promjene u svijetu', kaže dr. Antoinette Kaić Rak, iz Ureda za svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Vezani članci Prosvjed liječnika ispred WHO-a Veliki prosvjed liječnika: ''Pandemija će završiti, ali ne postoji cjepivo protiv druge opasnosti koja nam prijeti'' Velike promjene Pohvalile su se nevjerojatnom promjenom izgleda, već su spremne za ljeto

>> New York će prvi biti pod vodom

Jedan od najvećih problema je onečišćenje zraka. Ono najviše utječe na astmatičare, srčane bolesnike i one s respiratornim bolestima. Ako se ne smanji broj automobila koji su najveći zagađivači, budućnost nam nije nimalo svijetla.
'Svjetska zdravstvena organizacija spominje da bi moglo doći tijekom ovog stoljeća i do smanjenja duljine trajanja života, čak do 8 mjeseci', dodaje dr. Kaić Rak.

No, naša je zemlja, za sada čista. Čak ni stanje u najvećem gradu nije zabrinjavajuće. 'Zagreb se može pohvaliti da ima dosta dobar zrak, u odnosu na europski prosjek znatno bolji. Zrak u Zagrebu uglavnom spada u drugu kategoriju', objašnjava dipl. ing. Ivona Herljević iz Zavoda za javno zdravstvo 'dr. Andrija Štampar'.

Najveći onečišćivači su lebdeće čestice i prizemni ozon. Ono što bi svaki čovjek mogao učiniti za okoliš i što manje klimatske promjene jest smanjenje broja automobila i uklanjanje klasičnih ložišta. Budu li ljudi dovoljno savjesni i poduzmu li potrebne korake možda nam majka priroda i ne okrene leđa.