Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Onečišćeni zrak skraćuje život za 8 mjeseci i s njime su izravno povezane bolesti pluća i srca. Pogubno na naše zdravlje djeluju i klimatske promjene. Zabrinjavajući podaci objavljeni su povodom Svjetskog meteorološkog dana.


Poplave, suše, toplinski udari samo su dio velikih klimatskih promjena koje ugrožavaju Zemlju. Statistike su zabrinjavajuće. Pogotovo kad je riječ o zemljama u razvoju. 'Do negdje 2030. godine, procjenjujemo globalno da će doći do, oko 200, čak i preko 200 tisuća dodanih smrti vezanih uz klimatske promjene u svijetu', kaže dr. Antoinette Kaić Rak, iz Ureda za svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Vezani članci Velike promjene Pohvalile su se nevjerojatnom promjenom izgleda, već su spremne za ljeto Ivana Ćubelić Stanovnici Vranjica bore se za život i zdravlje: ''Inspekcije ne reagiraju, jednostavno nas samo odbiju..."

>> New York će prvi biti pod vodom

Jedan od najvećih problema je onečišćenje zraka. Ono najviše utječe na astmatičare, srčane bolesnike i one s respiratornim bolestima. Ako se ne smanji broj automobila koji su najveći zagađivači, budućnost nam nije nimalo svijetla.
'Svjetska zdravstvena organizacija spominje da bi moglo doći tijekom ovog stoljeća i do smanjenja duljine trajanja života, čak do 8 mjeseci', dodaje dr. Kaić Rak.

No, naša je zemlja, za sada čista. Čak ni stanje u najvećem gradu nije zabrinjavajuće. 'Zagreb se može pohvaliti da ima dosta dobar zrak, u odnosu na europski prosjek znatno bolji. Zrak u Zagrebu uglavnom spada u drugu kategoriju', objašnjava dipl. ing. Ivona Herljević iz Zavoda za javno zdravstvo 'dr. Andrija Štampar'.

Najveći onečišćivači su lebdeće čestice i prizemni ozon. Ono što bi svaki čovjek mogao učiniti za okoliš i što manje klimatske promjene jest smanjenje broja automobila i uklanjanje klasičnih ložišta. Budu li ljudi dovoljno savjesni i poduzmu li potrebne korake možda nam majka priroda i ne okrene leđa.