Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijete klimatske promjene

Onečišćeni zrak skraćuje život za 8 mjeseci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Onečišćeni zrak skraćuje život za 8 mjeseci i s njime su izravno povezane bolesti pluća i srca. Pogubno na naše zdravlje djeluju i klimatske promjene. Zabrinjavajući podaci objavljeni su povodom Svjetskog meteorološkog dana.

Poplave, suše, toplinski udari samo su dio velikih klimatskih promjena koje ugrožavaju Zemlju. Statistike su zabrinjavajuće. Pogotovo kad je riječ o zemljama u razvoju. 'Do negdje 2030. godine, procjenjujemo globalno da će doći do, oko 200, čak i preko 200 tisuća dodanih smrti vezanih uz klimatske promjene u svijetu', kaže dr. Antoinette Kaić Rak, iz Ureda za svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Pročitajte i ovo Radnik u ugostiteljstvu - 4 Mijenja se Zakon o strancima Navike Hrvata brzo je pohvatao, ali nije mu bilo lako: "Učim korak po korak" Europa 2040. - 5 Europa 2040 Uskoro će nam život biti znatno drugačiji: Neće biti skijanja, putovanja zrakoplovom bit će skuplja i to nisu jedine promjene

>> New York će prvi biti pod vodom

Jedan od najvećih problema je onečišćenje zraka. Ono najviše utječe na astmatičare, srčane bolesnike i one s respiratornim bolestima. Ako se ne smanji broj automobila koji su najveći zagađivači, budućnost nam nije nimalo svijetla.
'Svjetska zdravstvena organizacija spominje da bi moglo doći tijekom ovog stoljeća i do smanjenja duljine trajanja života, čak do 8 mjeseci', dodaje dr. Kaić Rak.

No, naša je zemlja, za sada čista. Čak ni stanje u najvećem gradu nije zabrinjavajuće. 'Zagreb se može pohvaliti da ima dosta dobar zrak, u odnosu na europski prosjek znatno bolji. Zrak u Zagrebu uglavnom spada u drugu kategoriju', objašnjava dipl. ing. Ivona Herljević iz Zavoda za javno zdravstvo 'dr. Andrija Štampar'.

Najveći onečišćivači su lebdeće čestice i prizemni ozon. Ono što bi svaki čovjek mogao učiniti za okoliš i što manje klimatske promjene jest smanjenje broja automobila i uklanjanje klasičnih ložišta. Budu li ljudi dovoljno savjesni i poduzmu li potrebne korake možda nam majka priroda i ne okrene leđa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene