Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripazite na osobne podatke

Nova kritika Googleu: Android pun rupa i lak plijen za hakere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gigant Google opet je na udaru kritika, točnije njihova platforma za mobilne uređaje Android. Stručnjaci sa Sveučilišta Ulm u Njemačkoj tvrde da kriminalci i hakeri lako mogu neovlašteno provaliti u prijenos informacija između smartphone mobitela koji koriste Android platformu i interneta.

Danas, svi proizvođači 'pametnih' mobitela koriste Googleovu platformu kao svoj operativni sustav, uz izuzetak Applea i njegovih perjanica iPhonea i iPada. Mnoge aplikacije na Android platformi komuniciraju sa Google servisima tražeći autorizacijski token, odnosno digitalnu identifikaciju za pojedinu aplikaciju. Taj token zapravo automatizira proces spajanja sa servisom i otklanja nužnost logiranja u servis pri svakom pojedinom pristupu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cijena tehnološkog napretka INFOGRAFIKA Što kažete na ove činjenice o mobitelima nekad i sad? Slika nije dostupna Dvogodišnji ugovor Halo Vlada! Evo koliko će koštati nabava 10.650 pametnih mobitela

Njemački internet sigurnosni stručnjaci tvrde da hakeri mogu lagano ukrasti te tokene prateći mobitele spojene na internet putem wireless veze. Na taj način, u teoriji, haker bi mogao iskoristiti preuzete informacije drugog korisnika za ulaz na internetske stranice sa tokenom tog korisnika.

'To je šokantno'

'Haker na taj način može doći do podataka iz kalendara, kontakata, privatnih web albuma i drugih informacija Googleovog korisnika', objavili su njemački stručnjaci na svojem blogu. No, kao i u slučaju Facebooka i njihovog sigurnosnog nedavnog propusta sa curenjem podataka kroz 100.000 aplikacija, i u ovom slučaju nije dosad zabilježen niti jedan takav hakerski upad.

'Da podaci toliko korisnika mobitela s Android platformom mogu iscuriti je uistinu šokantno', istaknuo je Mark Evans, direktor IT davatelja usluge interneta Imerja. Prema njegovom mišljenju, poruka kompanijama je jasna, mobilni uređaji moraju se na adekvatan način zaštititi od takvih i sličnih sigurnosnih propusta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene