Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Norveška će izgraditi prvu centralu na morsku vodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Norveška će izgraditi prvi prototip na svijetu centrale na morsku vodu kako bi pronašla novi oblik obnovljive energije, objavila je je norveška energetska tvrtka Statkraft, koja je osmislila taj projekt.

Centrala koju nazivaju ozmotičkom koristi razliku pritiska između slane i slatke vode: ako su te dvije mase vode odijeljene polupropusnom membranom, druga se kreće prema prvoj vodi, stvarajući dodatni potisak koji se pomoću turbine može transformirati u energiju.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Ilustracija Poslano upozorenje Zamućen izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće"

"Osmotska energija je vrlo obećavajuća tehnologija", prema priopćenju Baarda Mikkelsena, generalnog direktora Statkrafta.

"Proizvodnja je čista i ne stvara emisiju plina s učinkom staklenika i mogla bi postati konkurentna za nekoliko godina", dodao je.

Ta bi tehnologija, na svjetskoj razini mogla proizvesti oko 1.600 teravat sati (THw) ili "13 puta godišnju hidroelekričnu proizvodnju Norveške" koja trenutačno tom energijom pokriva gotovo sve svoje potrebe.

U Europi je potencijal procijenjen na oko 200 TWh, precizirala je tvrtka.

Prototip centrale Statkrafta moći će proizvesti između 2 i 4 KWh a njegova izgradnja u Hurumu, na jugoistoku Norveške trebala bi biti završena nakon 2008. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene