Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nobelova nagrada za ekonomiju američkoj trojci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki ekonomisti Leonid Hurwicz, Eric Maskin i Roger Myerson osvojili su Nobelovu nagradu za ekonomiju 2007. godine za postavljanje temeljnih postavki ekonomske teorije o učinkovitom funkcioniranju tržišta, objavio je Odbor za dodjelu tih prestižnih nagrada.

Švedska akademija znanosti u obrazloženju navodi kako "teorija dizajna mehanizama", odnosno pionirski rad na tome kako dizajnirati rješenja za komplsnke ekonomske i društvene zadatke, omogućuje ekonomistima da razlikuju tržišta koja funkcioniraju dobro od onih drugih.

Pročitajte i ovo Ilustracija Poruka iz Davosa Iz velike multinacionalne kompanije stiglo upozorenje: "Europljani će osjetiti posljedice..." Marko Biočina, reporter Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV Što nas sve čeka? Velika anketa najvećih hrvatskih kompanija: Najavljene dobre vijesti za ovu godinu, ali postoje ozbiljni strahovi

"Teorija danas ima važnu ulogu u brojnim područjima ekonomije i političke znanosti", kaže se u priopćenju.

Hurwitz, američki državljanin rođen u Rusiji prije 90 godina,
najstariji je dobitnik Nobelove nagrade u njezinoj povijesti.

Hurwicz, profesor na sveučilištu u Minneapolisu, inicirao teoriju koju su dodatno razvili Maskin, profesor na Princetonu, i Myerson sa sveučilišta u Chicagu.

Nobelova nagrada za ekonomiju utemeljena je 1968. godine i službeno se naziva Nagrada švedske Riksbank za ekonomske znanosti u spomen na Alfreda Nobela.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene