Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki ekonomisti Leonid Hurwicz, Eric Maskin i Roger Myerson osvojili su Nobelovu nagradu za ekonomiju 2007. godine za postavljanje temeljnih postavki ekonomske teorije o učinkovitom funkcioniranju tržišta, objavio je Odbor za dodjelu tih prestižnih nagrada.


Švedska akademija znanosti u obrazloženju navodi kako "teorija dizajna mehanizama", odnosno pionirski rad na tome kako dizajnirati rješenja za komplsnke ekonomske i društvene zadatke, omogućuje ekonomistima da razlikuju tržišta koja funkcioniraju dobro od onih drugih.

Vezani članci Zvonimir Mršić, ekonomski stručnjak Ekonomski stručnjak o posljedicama poskupljenja goriva: "Sljedećih šest mjeseci čeka nas rast cijena svega i svačega" Nobelova nagrada, ilustracija Nobelova nagrada za mir novinarima Mariji Ressi i Dmitriju Muratovu

"Teorija danas ima važnu ulogu u brojnim područjima ekonomije i političke znanosti", kaže se u priopćenju.

Hurwitz, američki državljanin rođen u Rusiji prije 90 godina,
najstariji je dobitnik Nobelove nagrade u njezinoj povijesti.

Hurwicz, profesor na sveučilištu u Minneapolisu, inicirao teoriju koju su dodatno razvili Maskin, profesor na Princetonu, i Myerson sa sveučilišta u Chicagu.

Nobelova nagrada za ekonomiju utemeljena je 1968. godine i službeno se naziva Nagrada švedske Riksbank za ekonomske znanosti u spomen na Alfreda Nobela.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju