Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo otkriće

Neptun 'požderao' planet i ukrao mu mjesec

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Misterij oko nastanka planeta Neptuna, kao i njegovog mjeseca Tritona, koji ima vrlo čudnu orbitu oko njega, čini se znanstveno gledajući, blizu mogućeg rješenja.

Taj je plavi div, pretpostavljaju znanstvenici vjerojatno 'progutao' drugi planet, ili dio njega te ukrao njegov mjesec. Pošto se oblak prašine, koji je služio kao materijal za izgradnju planeta oko Sunca, istanjuje kako se širi sve dalje od Sunca, znanstvenicima je bila zagonetka kako su Neptun i Uran toliko narasli, a dva su najudaljenija planeta u solarnom sistemu, piše New Scientist.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sunčev sustav PRONAĐENI TRAGOVI DEVETOG PLANETA Veličine je Neptuna i za rotaciju oko Sunca mu treba i do 20.000 godina Slika nije dostupna Problem na koji EU još nema odgovora 'Kada vidite kako se mališan čvrsto drži za majčinu suknju jer se boji da će ga odvojiti, srce vam se para'

Prema njihovim pretpostavkama, Neptun i Uran su prije nalazili puno bliže Suncu te su kasnije migrirali prema vanjskom dijelu Sunčevog sustava, Neptun je pritom, pretpostavljaju, 'ogolio' možda i planet, koji je izgledao poput super-Zemlje te za sobom povukao i njegov mjesec. Neptunov mjesec Triton duplo je veći od Plutona, a njegova je orbita suprotna smjeru rotacije Neptuna, što sugerira da Triton nije nastao zajedno s Neptunom, već je povučen u njegovu orbitu.

Znanstvenik Steven Desch sa sveučilišta Arizona, tvrdi kako je Triton trebao imati izuzetno sporu orbitu oko drugog planeta, kako bi ga Neptun uspio preoteti. 'Bilo bi puno lakše uhvatiti Triton ako je on orbitirao oko puno većeg planeta', rekao je Desch. Isto tako, Neptun se možda i sudario s drugim planetom i obuhvatio ga, a to bi objasnilo i činjenicu da on zrači puno više topline od Urana, koji mu je vrlo sličan po kompoziciji. Deschova ideja nije rješenje, već ideja koju valja istražiti, smatraju drugi znanstvenici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene