Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Trans-neptunski objekt dobio je nadimak Niku.


Misteriozan objekt koji se nalazi izvan orbite Neptuna se čudno ponaša - krši uobičajena pravila orbite što znanstvenici ne mogu objasniti. Trans-neptunski objekt dobio je nadimak Niku, što na kineskom znači - buntovan.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Revolucionarno: Otkriveno kako svemir utječe na klimatske promjene i kako zapravo nastaju oblaci Slika nije dostupna Nova nada u potrazi za dokazom izvanzemaljskog života

'Nadam se da ste svi vezali pojaseve jer je naš Sunčev sustav upravo postao puno čudniji', napisala je na twitteru Michele Bannister, astronomkinja na Sveučilištu Queens u Belfastu. 

Referirala se na otkriće trans-neptunskog objekta (TNO), nečega što se nalazi iza Neptuna u Sunčevom sustavu. 160.000 puta je bljeđi od Neptuna, no znanstvenici su ga ipak uspjeli opservirati 22 puta. Prema procjenama taj 'ledeni svijet' vjerojatno ima manje od 200 kilometara u promjeru. Trenutno se nalazi iznad ravnine Sunčevog sustava i svakim danom sve više se kreće prema gore i 'unazad' oko Sunca. Upravo to i je ono što je čudn, piše New Scientist

'Kada uzmete u obzir činjenicu da Niku kruži oko Sunca u smjeru suprotnom od gotovo svega ostalog u Sunčevom sustavu nije teško zaključiti zašto je Niku dobio to ime'.

Jedna od teorija je da na Nika gravitacija nekog velikog objekta utječe. Postoje i druge teorije, poput skrivene Super Zemlje poznate kao Deveti planet ili Nemesis, nikad viđena smeđa 'sestra' našeg Sunca ili pak nepoznati patuljak u Kuiperovom pojasu. I sve su 'problematične' kada se pokušava objasniti putanju Nika.

Astronomi su zaključili da je 'mehanizam koji uzrokuje i održava njegovu ravninu je još nepoznat'. Čini se moguće da je sudar mogao poslati Nika u neku njegovu orbitu ili da je TNO 'zarobljen' s drugog dijela galaksije kada je prošao dovoljno blizu Suncu. No, još se ne zna bi li neka od ovih teorija mogla objasniti njegovo 'ponašanje'.

'Prekrasno je što je to tako zbunjujuće. Veselim se što će sve reći teorijski analitičari kada se dočepaju ovoga', kazala je Bannister.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju