Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova studija dokazala

Neandertalci su živjeli jednako dugo kao i suvremeni čovjek

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neandertalac je vjerojatno živio jednako dugo kao i prvi suvremeni čovjek, pokazala je analiza fosila opovrgnuvši tako pretpostavku nekih antropologa koji tvrde da su neandertalci umirali mladi.

Fosili kostiju neandertalaca i drugih drevnih predaka homo sapiensa vrlo su rijetki pa su neki istraživači zaključili da su čovjekovi preci umirali mladi. Kratak život navodno je bio i jedan od razloga nestanka čovjekova rođaka prije 30.000 godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otkriće istraživača 'Sumnjali smo u to, ali sada imamo dokaz' Slika nije dostupna Suživot sa ljudima Kosti otkrile tajne stare 39 tisuća godina

>> Studija: Neandertalci su bili gurmani

>> Neandertalac se križao s modernim čovjekom

No, antropolog sa Sveučilišta Washington u St. Louisu Erik Trinkaus ispitao je postojeće fosile i odredio smrtnost odraslih homo sapiensa i neandertalaca koji su u različitim dijelovima Europe živjeli jedni uz druge približno 150.000 godina.

Trinkaus je uspio pronaći dovoljan broj fosila obiju skupina, odnosno odraslih neandertalaca i homo sapiensa između 20 i 40 godina i starijih od 40 godina. On tvrdi da podudarnost dobi umiranja pokazuje da su pripadnici obiju skupina živjeli približno jednako dugo.

Ipak, vjerojatno viša stopa plodnosti i niža stopa smrtnosti u dječjoj dobi omogućili su homo sapiensu demografsku prednost, naglašava Trinkaus. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene