Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suživot sa ljudima

Kosti otkrile tajne stare 39 tisuća godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Europi su živjeli do prije 39 tisuća godina, a izumrli su najvjerojatnije u Belgiji.

Znanstvenici su novom tehnologijom, piše The independent, istražili ukupno 196 uzoraka kostiju, pronađenih na potezu od Španjolske do Rusije. Iako još mnoga pitanja ostaju neodgovorena, otkrili su točno vrijeme kada su neandertalci nestali sa europskog tla.

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati" Donald Trump - 4 Anti NATO retorika Donald Trump je napravio uslugu Europi

Istraživanje je pokazalo kako je posljednji Homo neandertalis živio u Europi prije 39 tisuća godina. Taj podatak otkrio je da su neandertalci živjeli zajedno s Europljanima - i to punih 4 tisuće godina. Znanstvenici kažu, dovoljno vremena za međusobnu razmjenu kulture i gena.

U Aziji je vrijeme paralelnog postojanja dviju vrsta mnogo duže - moguće je da je suživot trajao 20 tisuća godina, s obzirom da se Homo sapiens tamo naselio puno prije nego u Europu.

ZNANSTVENA SENZACIJA Evo kako su se neandertalci brinuli za starije

Dosadašnja istraživanja pokazivala su da je izumiranje neandertalaca išlo ubzanim tokom nakon dolaska modernog čovjeka, što je ukazivalo na neprijateljstvo i nasilje. Međutim, ovo je istraživanje potvrdilo mogući suživot tih dviju struja čovječanstva. Više u Aziji nego u Europi, ali pronađeni su i dokazi kako su neandertalci kopirali oruđa i alate od novopridošlog Homo sapiensa.

Kako se izumiranje neandertalaca podudara s promjenom klime, profesor Chris Stringer, s londonskog Prirodoslovnog muzeja, kaže kako jedino ostaje utvrditi što je, između promjene životnih uvjeta i doseljenja modernog čovjeka, presudilo postojanju neandertalaca. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene