Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kuhali meso i povrće

Studija: Neandertalci su bili gurmani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neandertalci, koji su živjeli prije približno 30.000 godina, nisu jeli samo meso nego i povrće i kuhali su hranu, baš kao i njihov rođak, moderni čovjek, pokazala je studija.

Po dosadašnjim pretpostavkama neandertalci su bili uglavnom lovci i mesojedi, što je možda ubrzalo njihov nestanak, dok su prvi ljudi, uz koje su živjeli približno 10.000 godina, preživjeli jer su prihvatili i druge načine prehrane. Međutim nova studija objavljena u Analima Američke akademije znanosti (PNAS) prikazuje nestale čovjekove rođake u posve drukčijem svjetlu.

Pročitajte i ovo Povlači se dimljena kobasica Bakterija Listeria Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili Volonteri u Petrinji - 1 NITKO NEĆE OSTATI GLADAN Volonteri neumorno pripremaju obroke za građane na području Banovine, splitski kuhari prikupili skoro 100 tisuća kuha za pomoć

>> VIDEO: Pronašli ljudski zub star 400 tisuća godina

Proučavajući fosilizirane zube neandertalaca s belgijskih i iračkih nalazišta, znanstvenici pod vodstvom Dolores Piperno s Odsjeka za antropologiju američkoga prirodoslovnog muzeja Smithsonian otkrili su tragove škroba koji potječe s brojnih biljaka te tragove različitog povrća, korjenja i gomolja.

Htjeli poboljšati hranjivost hrane

Velik dio te hrane doživio je fizičke modifikacije svojstvene kuhanju, što nam pokazuje da se neandertalac znao služiti vatrom, baš kao i prvi moderni ljudi. 'Ti tragovi pokazuju nam da su neandertalci nastojali poboljšati hranu i povećati joj hranjivost', ocjenjuju istraživači.

'Svi ti podaci pokazuju da je neandertalac bio dovoljno razvijen da može nabaviti i pripremiti hranu, bez obzira na to je li riječ o ulovljenoj životinji ili ubranoj biljci', dodaju. Antropolozi tvrde da su velike prilagodbe u nabavljanju i pripremi hrane kod hominida, odnosno kuhanje biljne hrane, koje su otvorile put obrađivanju zemlje počele već prije približno 50.000 godina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene