Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brzinom od 240 kilometara u sekundi našoj galaksiji približava se golemi oblak vodika, a kada udari u Mliječni Put biti će to pravo pustošenje dijela galaksije, ali i nezamislivo veličanstveni zvjezdani 'vatromet'.


Oblak, koji nosi ime po svojoj pronalazačici, astronomkinji Gail Smith, trebao bi se sudariti s našom galaksijom za nekih 20 milijuna godina, a sadrži dovoljno vodika za stvaranje milijuna zvijezda veličine našeg Sunca. Njegov, nama najistureniji, dio već je došao do vanjskih granica naše galaksije.

Vezani članci Sudar u Vukovarskoj ulici - 2 Krš i lom u Zagrebu: Sudarila se dva automobila, tri osobe prevezene u bolnicu: "Čuo se jak udarac, prolaznici su pružali pomoć" Zemlja i zvijezde Pokazao našu galaksiju iz druge perspektive, rezultat oduzima dah

Kada dođe do prave, velike kolizije, to će biti sasvim nova faza u razvoju naše galaksije, u kojoj će tada doći do pravog (i doslovnog) 'buma' smrti starijih, ali i rađanja novih zvijezda.

Iako je otkriven još 1963., sve do sada znanstvenici nisu znali udaljava li se on od naše galaksije ili 'pada' u nju.

Koristeći snažan Green Bank teleskop, znanstvenici su saznali i to da je oblak dug 11 tisuća, a širok 2 i pol tisuće svjetlosnih godina, a u našu galaksiju udarit će pod kutem od 45 stupnjeva.

Oblak se trenutačno nalazi na udaljenosti od 40 tisuća svjetlosnih godina i rotira u prostoru zajedno s našom galaksijom, koja ga privlaći svojom gravitacijom.

- Ne znamo otkud je stigao taj oblak, no znamo da će nastati pravi spektakl kada udari u Mliječni put, kaže dr. Felix Lockman, član tima koji se bavio kretanjem ovog oblaka.

Tako će divovski vodikov oblak, kada udari u našu galaksiju (a to će biti poprilično daleko od našeg sustava) izazvati golemi zvjezdani 'vatromet', u kojem će mnoge zvijezde biti uništene, no mnoge će se tada naglo i brzo početi stvarati.

Najveći dio njih bit će zvijezde goleme mase, koje će 'umirati' ubrzo nakon nastanka i to kao supernove, u golemim eksplozijama.

Dio galaksije u koji će udariti oblak stoga će se bitno promijeniti i neće nimalo sličiti onome kakav je danas.