Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NASA predstavila nasljednika Hubblea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka svemirska agencija NASA u Washingtonu je javnosti predstavila model svemirskog teleskopa koji bi 2013. godine trebao zamijeniti Hubble i prema najavama znanstvenika doseći najudaljenije kutke svemira.

Svemirski teleskop James Webb (JWST), nazvan po ravnatelju NASA-e u vrijeme programa Apollo, bit će veći od Hubblea, postavljen u stacionarnu orbitu dalje od Zemlje i imat će divovsko ogledalo koje će mu omogućiti znatno dalji doseg u dubine svemira. Njegovo lansiranje predviđeno je za šest godina, u lipnju 2013. godine, s europskom raketom Arianne V.

Pročitajte i ovo Sudar dviju galaksija koji je snimio teleskop Hubble (Foto: NASA) NASA objavila fotografije Impresivan prizor: Snimljen jedan od najblještavijih i najveličanstvenijih događaja u svemiru Slika nije dostupna Nova studija ZNANSTVENICI SVE BLIŽE PRAVOM ODGOVORU Kako nastaju crne rupe?

"Teleskop James Webb moći će gledati natrag u početak vremena. On će pronaći prve galaksije i prodirat će kroz oblake prašine da bi vidio formiranje planetarnih sustava, povezujući Mliječni put s našim Sunčevim sustavom", navela je NASA u priopćenju.

Model novog teleskopa u prirodnoj veličini postavljen je ispred Nacionalnog zrakoplovnog i svemirskog muzeja Smitsonian u Washingtonu, visok je poput dvokatnice i težak više od pet tona. Prethodno je bio izložen na sastanku Američkog astronomskog društva u Seattleu.

JWST će izgraditi tvrtka Northrop Grumman, u kojoj je izrađen i model, s predviđenim proračunom od 4,5 milijarde dolara. Teleskop će biti dugačak 24 metra a visok 12, s heksagonalnim zrcalom promjera 6,5 metara, koje je gotovo tri puta veće od Hubbleova.

Bit će postavljen na udaljenosti od 1,5 milijuna kilometara od
Zemlje.

Da bi Hubble, kojem je 17 godina, mogao nastaviti svoju misiju do 2013. godine, bit će mu potrebno servisiranje posade 'space shuttlea', koje je NASA planirala za iduću godinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene