Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva tjedna dani su bili kraći

Morske struje utječu na brzinu rotacije Zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prvoj polovici studenog 2009. godine vrijeme rotacije Zemlje oko njene osi postalo je kraće za 0,1 milisekundu i to zahvaljujući podizanju morskim strujama oko Antarktike.

U studenom 2009. godine dogodilo Južnom se oceanu dogodilo nešto neobično. Morska struja oko Antarktike (Antarctic Circumpolar Current) naglo je usporila. Ova je promjena bila dovoljno drastična, te da bi se usporavanje ove struje kompenziralo, Zemlja je ubrzala svoju rotaciju, pa su tako puna dva tjedna dani bili za 0,1 milisekundu kraći nego inače. Nakon ta dva tjedna, ACC se vratila uobičajenoj brzini, pa je i Zemlja usporila svoju rotaciju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rijedak fenomen Video kao iz SF filma: Šire se snimke ledenog prsta smrti koji ubija sve što dotakne Slika nije dostupna ''Bio sam u šoku'' Nevjerojatna priča: Prije 53 godine izgubio je novčanik na Antarktici, mislio je da ga više neće vidjeti

Ovakve promjene u brzini rotacije nisu u potpunosti nepoznate, ali se inače događaju zbog promjena u strujanjima zraka, a ne oceana. Također se do sada još nije dogodilo da Zemlja u tako kratkom roku promijeni brzinu rotacije.

Još uvijek je neobjašnjeno kako je došlo do ovog fenomena. Neki tvrde da je uzrok svega bio El Niño koji je ubrzao strujanje zraka iznad Antarktike a time i usporio morske struje.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene