Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ogromni pokrivači od izolirajućeg materijala mogli bi ubuduće biti svakodnevna pojava na ledenjacima, nakon što su talijanski znanstvenici potvrdili da su pokrivanjem spasili dio jednog ledenjaka od topljenja.


Znanstvenici sa sveučilišta u Milanu objavili su da im je uspio eksperiment s pokrivanjem ledenjaka u dolini Valtellina u Lombardiji.

Vezani članci Spasioci na terenu nakon pucanja ledenjaka Strava u Indiji nakon pucanja ledenjaka: Pronađeno sedam tijela, više od stotinu ljudi je nestalo Slika nije dostupna Ledenjaci se ubrzano tope

Oko 150 četvornih metara ledenjaka na visini od 2.750 metara u svibnju je pokriveno 'zaštitnikom leda', pokrivač od izolirajućeg materijala debljine 4 milimetra i težine 500 grama po četvornom metru.

Pokrivač, koji sprječava prodiranje ultraljubičastih zraka, spriječio je otapanje 115 prostornih metara vode, potvrdili su znanstvenici. Prekrivena površina ostala je za 1,9 metar deblja od ostatka ledenjaka, objavio je u srijedu milanski list Corriere della Sera.

'Ice Protector', koji je znanstvenike stajao oko 700 eura, uklonjen je s prvim snijegom a na proljeće će štititi druge dijelove ledenjaka. Talijanski znanstvenici smatraju da takvih pokrivači mogu pomoći u borbi protiv topljenja ledenjaka u Alpama.