Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbogom bušenju?

Kraj more bušenja zuba: Gel koji liječi karijes?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zubari, barem prema najavama nekih znanstvenika, uskoro više neće trebati svoje bušilice.

Nova vrsta gela nanese se na karijes i djeluje na obnovu stanica u zubima, što traje oko mjesec dana, prema istraživanju ACS Nano. Ovo je prva tehnologija ovakve vrste. Novi gel ili tanki film mogao bi izbaciti potrebu za bolnim bušenjem korijena zaraženog zuba. 'On nije kao pasta za zube koja spriječava karijes,' rekla je Nadia Nadia Benkirane-Jessel sa Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale. Objasnila je da se ovdje radi o liječenju karijesa koji je već nastao.

Pročitajte i ovo Revolucija u laboratorijskom istraživanju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 LifeGel Znanstvenici na pragu revolucije u laboratorijskom istraživanju - I to zahvaljujući gelu Slika nije dostupna Povodom Dana oralnog zdravlja Po oralnoj higijeni Hrvatska na samom europskom dnu, stomatolozi pozivaju na prevenciju

Iako je dosadašnje bušenje i liječenje zuba sigurno i djelotvorno, mnogi bi taj postupak vrlo rado izbjegli. Ovo novo istraživanje moglo bi posjet zubaru učiniti puno ugodnijim. Gel koji liječi karijes sadrži MSH peptid, za kojeg se u ranijim istraživanjima pokazalo da potiče obnovu kostiju. A kosti i zubi su po sastavu vrlo slični, pa su znastvenici iskoristili peptid i na ovom području. Pojava ovog gela ne znači da ljudi mogu zanemariti svoju oralnu higijenu, jer on ne spriječava nastanak karijesa. Prednost liječenja gelom je očuvanje živaca i žilica u korijenu koje se mogu oštetiti bušenjem. Ipak, gel će biti djelotvoran u samo nekim slučajevima, a za ostale je tu opet bušilica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene