Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su došli do zanimljivog otkrića da kontrolom uma mogu znatno ublažiti simptome Parkinsonove bolesti.


Dubinska stimulacija mozga, koja znači i ugradnju elektroda u mozak, pomaže u olakšanju problema s pokretom kod ljudi koji boluju od Parkinsonove bolesti. 'Ako ugradnja elektroda radi, pomislili smo kako bi i treniranje mozga na samoregulaciju moglo isto tako pomoći', istaknuo je neuroznanstvenik David Linden sa Sveučilišta Cardiff u Velikoj Britaniji, a prenosi New Scientist.

Vezani članci Michael J Fox (Foto: Pixsell) Kad je saznao da boluje od neizlječive bolesti, strah i tugu utapao je u alkoholu: ''Žena me spasila'' Slika nije dostupna Novo istraživanje daje nadu pacijentima oboljelima od Parkinsonove bolesti

Kako bi otkrili jesu li u pravu, Linden i njegov tim zatražili su od 10 osoba oboljelih od Parkinsonove bolesti da razmišljaju samo o pokretu prilikom skeniranja njihovog mozga fMRI uređajem punih 45 minuta. Pet osoba slali su i signale u realnom vremenu, kako bi i oni sami mogli vidjeti koliko uspješno su aktivirali dio mozga zadužen za kontrolu pokreta. Isto tako, svakom sudioniku testiranja sugerirano je da iste misli vježba i kod kuće.

Nakon dva mjeseca, problemi s pokretom koji uključuju ukočenost i drhtanje poboljšali su se za 37 posto kod ispitanika koji su primali direktne signale u mozak. 'Slanje signala u dijelove mozga, koji su inače uskraćeni za iste, može pomoći u obnavljanju neuro mreže', istaknuo je Linden.

Linden je na kraju dodao i kako ova tehnika ne može pomoći svima oboljelim od Parkinsonove bolesti, ali da pruža dostojnu alternativu medikamentima, zbog svoje nefarmaceutskog pristupa.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju