Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan visoki vatikanski dužnosnik rekao je u utorak da katolička crkva ne kani izdati ispriku Charlesu Darwinu za religijske kontroverze u vezi s njegovom teorijom evolucije.


Nadbiskup Gianfranco Ravasi komentirao je žalbu šefa za odnose s javnošću Anglikanske crkve o tome da bi se Crkva trebala ispričati jer je ispočetka pogrešno razumjela rad engleskoga znanstvenika iz 19. stoljeća.

Vezani članci Dalija Orešković traži ispriku od Gordana Jandrokovića - 2 Orešković traži ispriku od Jandrokovića jer je oporbu nazvao podkapacitiranom, on poručuje: "Siguran sam da se većina iz oporbe nije u tome prepoznala" Papa Franjo Papa Franjo obratio se vjernicima: ''Neka ovo bude prilika za sve da otkriju obitelj kao kolijevku života i izvor mira''

"To jest zanimljivo, ali pokazuje i naše kulturne razlike", komentirao je anglikansku inicijativu Ravasi, predsjednik papinskoga vijeća za kulturu.

"Možda bismo mogli odustati od navike da izdajemo isprike i ponašamo se prema povijesti kao da je ona sud što vječno zasjeda", dodao je.

Ravasi je s novinarima razgovarao u vezi s konferencijom nazvanom Biološka evolucija: Činjenice i teorije, kritička ocjena 150 godina nakon Podrijetla vrsta. Konferencija će se održati od 3. do 7. ožujka u Rimu.

Ravasi je podsjetio da, za razliku od mnogih protestantskih crkva, katolička nikad nije osudila Darwina niti njegovu knjigu 'O podrijetlu vrsta' stavila na indeks zabranjenih knjiga.

Teorija evolucije "nije nespojiva ni s učenjem katoličke crkve ni s porukom Biblije", rekao je.