Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NASA-ini znanstvenici koji prate rad svemirske letjelice Galileo, otkrili su čitav ocean magme ispod površine vulkanski aktivnog Jupiterovog mjeseca Ioa.


Otkriće goleme količine magme na dubini od 30 do 50 kilometara ispod površine tog mjeseca samo je potvrda da se radi o vulkanski najaktivnijem tijelu u Sunčevom sustavu. 'Sad napokon znamo otkud dolazi sva ta magma i sad su nam jasne misteriozne pojave koje smo primijetili u nekim dijelovima magnetskog polja Ioa', rekla je Krishan Khurana, autorica studije koja je objavljena u žurnalu Science.

Vezani članci Slika nije dostupna SVEMIRSKI POHOD Prva fotografija u povijesti iz Jupiterove orbite Slika nije dostupna Sve je spremno za otkrivanje tajni najvećeg planeta Sunčevog sustava

Io proizvodi čak 100 puta više lave godišnje nego svi aktivni vulkani na Zemlji, a novootkriveni ocean magme pomaže znanstvenicima u objašnjenju aktivnosti tog mjeseca. Prije nekoliko milijardi godina, tvrde znanstvenici, vjeruje se kako su Zemlja i Mjesec imali slične oceane magme, u vrijeme njihovog nastajanja, ali su se otad ohladili.

Io zapravo pruža pogled u prošlost i vulkansku aktivnost kakva se možda događala i na Zemlji i Mjesecu prije mnogo vremena te pomaže i u razumijevanju te iste aktivnosti i na našoj planeti.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju