Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Juno je preživjela radijaciju

SVEMIRSKI POHOD Prva fotografija u povijesti iz Jupiterove orbite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svemirska letjelica Juno poslala je prvu fotografiju iz Jupiterove orbite.

Na fotografiji koja je snimljena 10. srpnja vidi se Jupiter sa svojom 'velikom crvenom točkom' i tri od njegova četiri najveća mjeseca - Io, Europa i Ganymed.

Juno je ušla 5. srpnja u Jupiterovu orbitu, nakon gotovo pet godina putovanja, a u NASA-i su strahovali da bi velika radijacija mogla oštetiti elektroniku letjelice iako su za računalo napravili poseban sef od titanija.

'Ova fotografija s kamere June je dokaz da je letjelica prošla bez oštećenja i da je spremna za Jupiter. Jedva čekamo da vidimo snimke njegovih polova', kazao je Scott Bolton iz Southwest Research Institute u San Antoniu.

Zadatak sonde je da napravi kartu gravitacijskih i magnetnih polja Jupitera kako bi se utvrdila njegova unutrašnja struktura. NASA-ini znanstvenici nadaju se da će tako riješiti i tajnu tzv. velike crvene pjege, ogromne ciklonske oluje, veličine tri Zemlje, koja hara Jupiterom više od 300 godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opet ništa... NASA objavila lošu vijest za sve one koji traže izvanzemaljce Slika nije dostupna Juno stiže na Jupiter VRHUNAC MISIJE NAKON PET GODINA Hoće li otkriti tajne i razriješiti misterij?

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene