Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Intelovi procesori u europskom superračunalu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnoviji procesori Intel Itanium 2 nalaze se u najbržem europskom superračunalu koji su razvili CEA i tvrtka Bull pod imenom TERA-10.


Superračunalo TERA-10 pod najvećim opterećenjem može obaviti 5000 milijardi operacija s pomičnim zarezom u sekundi (50 teraflopa) te postavlja novi europski rekord na testu LINPACK (42,9 teraflopa). Sustav TERA-10 temelji se na snazi 4532 procesora Intel Itanium 2, razvojnog naziva Montecito. 544 računalne jedinice, od kojih svaka sadrži osam dvojezgrenih procesora, namijenjene su isključivo obradi podataka. Superračunalo je pak namijenjeno simulacijskom obrambenom programu agencije CEA, koja je zadužena za sigurnost i pouzdanost francuskog nuklearnog postrojenja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Watson i na smartphoneu Superračunalo u džepu: Telefoni postaju još pametniji! Slika nije dostupna U Srcu U Zagrebu predstavljeno superračunalo s 18 modula

Nova generacija procesora Itanium, razvojnog naziva Montecito, bit će ponuđena na tržištu ovoga ljeta. Glavne značajke tih procesora bit će tehnologija dviju jezgri, gotovo tri puta veća predmemorija, četverostruko više niti i virtualizacijska tehnologija. U odnosu na prijašnje generacije bit će dvostruko brži i dva i pol puta štedljiviji te će imati pouzdaniju predmemoriju.

Od prvih deset najbržih superračunala na ljestvici TOP 500 tri se temelje na Intelovim procesorima. Sustav agencije CEA na petom je mjestu, na četvrtom je mjestu sustav istraživačkoga centra agencije NASA (Ames Research Center), a na šestom superračunalo laboratorija Sandia National Laboratories

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene