Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Riječ je o istraživačkom projektu Sveučilišta u Zagrebu . Računalo je nabavljeno u okviru projekta Inegra-Life koji je vrijedan 3,2 milijuna eura.


U Sveučilišnom računskom centru u Zagrebu u ponedjeljak je održano predstavljanje superračunala nabavljenog u okviru projekta Integra-Life. Riječ je o istraživačkom projektu Sveučilišta u Zagrebu koji se financira sredstvima Sedmog okvirnog programa (FP7), u sklopu potprograma Reg-Pot.

Vezani članci Parlamentarni izbori 2020. Raspored predstavljanja kandidata za izbor zastupnika u Hrvatski sabor 2020. godine Parlamentarni izbori 2020. Pravila - Izborna kampanja za izbor zastupnika u Hrvatski sabor

Projekt Integra-Life vrijedan je 3,2 milijuna eura, a kao jedan od prvih koraka, u okviru projekta nabavljeno je računalo koje svojim značajkama spada u kategoriju superračunala.

"Računalo SGI UV2000 sadrži 18 modula, svaki sa po dva šesterojezgrena procesora i 128 GB memorije po procesoru. Zahvaljujući tehnologiji SSI (single system image) koja omogućava integraciju velike količine procesora i memorije u jedinstveni računalni sustav koji prema korisniku izgleda kao jedno računalo, ukupne značajke ovog računala penju se na impresivnih 216 jezgri i čak 4.6 terabajta radne memorije. Uz diskovni sustav od 42 terabajta, ovaj sustav spada u sam vrh regionalnih infrastruktura zasnovanih na velikom memorijskom kapacitetu", rekao je prof. dr. sc. Kristian Vlahoviček, član projektnog tima s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook