Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Etičko pitanje

Imaju li dupini osobnost?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jesu li dupini pametni koliko i sami ljudi, a ako jesu, zašto ih tretiramo toliko loše? O tome je raspravljalo Američko društvo za napredak u znanosti.

Istraživači već tri desetljeća pokušavaju pronaći odgovore na ta pitanja, a ono što su otkrili, jest da su dupini i više nego pametni. Naime, prema riječima stručanjakinje za neuroanatomiju kitova, Lori Marino, dupini bi vrlo lako mogli biti druga vrsta po inteligenciji na Zemlji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strava u Srbiji "Pola kose joj fali, oči su joj zatvorene. Tukao ju je sjekirom...": Zatočio ženu i danima je mučio, njezina majka otkrila kakvu torturu je prošla Ilustracija apel Plavog svijeta Neobično ponašanje dupina u sjevernom Jadranu: "Ne približavajte im se, mogli bi ozlijediti ljude"

Marino svoje argumente zasniva na studijama mozga kod dupina te navodi kako vrsta dupina, dobri dupin, ima mozak veći od čovjekovog (1,6 kilograma, naspram čovjekovih 1,3 kilograma). No, nije bitna samo veličina mozga kod dupina, jer oni imaju i vrlo kompleksan neokorteks, odnosno dio mozga odgovoran za rješavanje problema, samosvijest i mnoge druge osobine, koje se vežu za ljudsku inteligenciju. 'Mozak dupina vrlo je sličan ljudskom mozgu', ukupni je zaključak kojeg ističe Marino u svojim studijama, piše Science Now.

Dupini su vrlo samosvjesni

Dupini se, između ostalog, prepoznaju u zrcalu, što je isto tako i visok znak samosvijesti te razumiju kompleksne rečenične geste kod ljudi, a mogu i naučiti 'tipkati' po tastaturi pod vodom, kako bi zatražili igračke s kojima bi se igrali. 'Mnoge njihove karakteristike učenja sliče onima što ih viđamo kod ljudske djece', naglašava kognitivna psihologinja Diana Reiss, s njujorškog gradskog sveučilišta Hunter College.

Etika zatočeništva inteligentne vrste

Prema svemu rečenom, nameće se logično pitanje, a ono glasi, zašto onda držimo dupine u zatočeništvu, ako su toliko pametni? 'Mnoge njihove interesantne osobine, zapravo njihovo zatočeništvo čine vrlo neetičnim', smatra Marino. Dodaje kako je njihovo stanište veliko i do 100 četvornih kilometara, a u zatočeništvu oni od tog prostora imaju svega jednu desetinu tisuće. Druga zabrinjavajuća činjenica je masovan izlov tog sisavca u pojedinim dijelovima svijeta, poput Japana.

Na kraju krajeva, tko bi zapravo i poželio biti sličan čovjeku, kada naša vrsta u ratovima ubija milijune i čini strahote na svakodnevnoj bazi. zapravo, kad razmišljamo o tome kako tretiramo dupine, trebali bismo razmisliti i o tome kako se odnosimo i prema samima sebi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene