Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su otkrili da, poput nekih ljudi, i neke vrste rakova usluge plaćaju seksom. Tako će primjerice, odrasli mužjaci vrste Fiddler rakova (lat. Uca pugnax) zaštititi svoje ženske susjede, no djelomično i zbog toga što im one zauzvrat nude seks.


Znanstvenici s australskog Nacionalnog Sveučilišta Richard Milner, Michael Jennions i Patricia Blackwell u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu 'Biology Letters' tvrde kako su ženke zbog slabije razvijenih kliješta pronašle način kako zaštititi teritorij. Seksualne usluge i ponude dovode do stvaranja dobrosusjedskih odnosa, tj. koalicija. Muški rakovi tako, svoje susjede štite od muških 'beskućnika' koji su u potrazi za teritorijem.

Vezani članci Slika nije dostupna FOTO Najveći u Europi, a tek je mladunče... Slika nije dostupna Urnebesno: Ovako se NE kuhaju rakovi!

Gigantska kliješta mužjaka Fiddler rakova su najveće oružje u životinjskom svijetu odnosu na veličinu tijela. Ženke pak, imaju tek dvoja manja kliješta koja im služe za hranjenje pa se ne mogu obraniti od napasnika. Mužjaci će svoju susjedu zaštititi od drugih mužjaka u 95 posto slučajeva, no ta se brojka smanjuje na samo 15 posto ako je napadnuta od strane druge ženke. 'To pokazuje kako im u biti nije važno tko im je susjed, samo da je ženskog roda', pojasnila je prof. Jennions.

No, pružanje seksualnih usluga za neku drugu uslugu nije ništa strano u životinjskom svijetu. Primjerice, neke vrste pingvina nude seks u zamjenu za kamenje od kojih grade gnijezda.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju