Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Grenland se ubrzano otapa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podaci iz NASA-e temeljeni na satelitskim snimkama potvrđuju kako se otapanje grenlandske ploče bitno ubrzalo od 2004. godine. Ako ledena površina potpuno nestane razina mora na planeti podići će se za šest i pol metara.

Otapanjem leda najviše je pogođena istočna strana Grennlanda, barem tako tvrde znanstvenici sa Sveučilišta u Austinu u Texsasu. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na Arktiku zbog globalnog zatopljenja nastala nova vrsta medvjeda Slika nije dostupna Arktik, barometar klimatskog zatopljenja

Jianli Chen i njegove kolege sa sveučilišta proučavali su mjesečne promjene u Zemljinoj gravitaciji od travnja 2002. do studenog 2005. Ta su mjerenja bilježili pomoću satelita Američke svemirske agencije, za promatranje gravitacije i klimatskih promjena.  Zahvaljujući tome mogli su promatrati promjene na ogromnoj ledenoj ploči Greenlanda. 

Mnoštvo faktora utječe na promjenu gravitacije na Zemlji, no među ostalima su pomicanje mora i utjecaj na atmosferu. Sve te promjene bitno utječu na pomicanje i rastapanje ledenih površina, te utjecanja vode pod zemlju. 

Prema dosadašnjim saznanjima procjenjuje se kako se Greenlandska ledena ploča rastapa u količini od oko 239 kubičnih metara na godinu.  

To je znatno veća količina vode koja se s Grenlanda otopila od one u prve dvije godine mjerenja.

"Ubrzanje otapanja Grenlanda prema svim pokazateljima bit će u skladu sa rastom globalnog zatopljenja na Zemlji,'' napisali su znanstvenici u svom radu za znenstveni časopis. 

Njihova istraživanja pokazuju kako će razina mora svake godine rasti za oko pola milimetra. 

Satelitske snimke pokazale su i otapanje leda s artičkih glečera koje nije povezano s otapanjem na Grenlandu.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene