Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuska vlada kani uvesti porez na reklame za internetske pretraživače poput Google-a. Svaki put kad surfer u Francuskoj klikne na reklamu ili na sponzorirani link, Google, tj. pretraživač na kojem se reklama nalazi, plaća određenu cifru državi.


Ovo je najnoviji pokušaj Francuske da regulira internet, za koji već ima neke od najstrožih antipiratskih zakona na svijetu. Novi porez bi pogodio i druge velike internetske operatere poput Yahooa i Microsofta, bez obzira na to nalaze li se njihovi uredi u zemlji. Na internetskim reklamama Google godišnje zaradi 720 milijuna funti samo u Francuskoj, donosi britanski Telegraph. Novac od poreza ulagao bi se u razvoj francuske kreativne industrije.

Vezani članci Slika nije dostupna Internetski div suočen s golemom kaznom: 'Naše strpljenje stavljaju na kušnju' Slika nije dostupna Drakonski zakon: Rusija će blokirati Facebook, Twitter i Google?

Predsjednik Sarcozy, koji se postavio za branitelja francuskog kulturnog nasljeđa, već je prošli mjesec potrošio 700 milijuna funti na digitalizaciju francuskog književnog blaga, da bi spriječio da Google dođe do njega. Navodno je predsjednik posebno osjetljiv na ilegalno skidanje glazbe s interneta, zbog svoje supruge koja je od modela prešla u glazbene vode. Naime, upravo je producent Prve dame, Patrick Zelnick, predvodio komisiju koja je donjela prijedlog zakona.