Nova biljna i životinjska vrsta otkriva se u prosjeku svaki treći dan u Amazoni, po izvješću WWF-a objavljenom u Nagoyji (Japan), u kojemu se upozorava na 'strašan scenarij' nestanka te nevjerojatne raznolikosti.


Među vrstama otkrivenim u proteklom desetljeću su i žaba s neobičnim šarama na glavi koje podsjećaju na ognjene plamičke, papige živih boja bez perja na glavi i anakonda duga četiri metra. Između 1999. i 2009. više od 1.200 novih vrsta otkriveno je u tom dijelu svijeta, po izvješću pod nazivom 'Živa Amazona', objavljenom u prigodi 10. konferencije zemalja sudionica Konvencije o bioraznolikosti (CBD).

Vezani članci Slika nije dostupna ZLATNA GROZNICA Policija uništila cijeli grad: 'Tretiraju nas kao životinje. Kuda ćemo sada?' Slika nije dostupna Dozvolio je da ga pojede anakonda - Ispričao čega se zadnjeg sjeća!

>> Brazilska Amazonija izgubila 12.000 km2 šuma u godinu dana

Taj zanimljiv šareni inventar nedavnih otkrića na tom području koje obuhvaća devet zemalja čini 637 biljaka, 257 riba, 216 vodozemaca, 55 gmazova, 16 ptica i 39 sisavaca. Među gmazovima otkrivenim u zadnjih desetak godina su nova vrsta kornjače, 28 zmija i 26 guštera, a među sisavcima riječni dupin koji živi u Boliviji, sedam majmuna, dva dikobraza, osam miševa i pet štakora.

Povećati zaštićena područja u svijetu

Širenje zaštićenih područja u svijetu do 2020. jedna je od tema žestokih pregovora u Nagoyji u kojima već gotovo deset dana sudjeluju predstavnici 193 zemlje. Do danas taj status uživa oko 13 posto kopnene i 1 posto morske površine.

Nekoliko skupina zemalja, među kojima i EU, predlažu da se te brojke znatno povećaju. U svezi s jednim od prijedloga o kojim se u ponedjeljak raspravljalo - 20 posto za kopno i 10 posto za more do 2020. - nije postignut konsenzus, budući da su Kina i Indija, među inima, bile suzdržane. (Hina)